Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Διάλεξη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Δημοσίευση 30/8/2016 | 00:04
http://www.hau.gr/culture
Ωρα προσέλευσης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει διάλεξη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ιστορικού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με θέμα «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης παρουσιάζει την τραγική ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου και αναλύει την σημασία της αναγνώρισής της ως γενοκτονία. Αναδεικνύει λιγότερο γνωστές πλευρές των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από άρθρα εφημερίδων, επιστολές και αναφορές Ελλήνων και ξένων διπλωματών, όπου περιγράφονται οι διωγμοί, οι εκτοπίσεις, οι εκτελέσεις, οι λεηλασίες και η ισοπέδωση των ελληνικών χωριών καθώς και οι ευρείας έκτασης απόπειρες εξισλαμισμού που έγιναν στην περιοχή του Πόντου.
Την εκδήλωση προλογίζει ο αξιότιμος κύριος Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία και στο Πανεπιστήμιο του Tübingen ιστορία και λαογραφία. Τον Δεκέμβριο του 1989 εκλέχτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. λέκτορας της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής. Το 1993 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας του Α.Π.Θ. Τέλος, το 1997 εκλέχτηκε καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Α.Π.Θ.. Υπήρξε κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α΄ Παγκοσμίου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, του ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ., της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος "Ιάσων" του Α.Π.Θ. για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.