Κινδυνεύει το Ισραήλ με εμφύλιο;
Δηλώσεις του πρώην διοικητής Μοσάντ
Δημοσίευση 12/9/2016 | 00:04
Ένας ενδεχόμενος εμφύλιος πόλεμος είναι η νούμερο ένα απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε ένας πρώην διοικητής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. Ο Ταμίρ Πάρντο κατονόμασε τους διαχωρισμούς μέσα στην κοινωνία καθώς και τον «θρίαμβο» του μίσους ως τους κύριους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωτερική σύγκρουση.
«Δεν υπάρχει εξωτερική υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, η μόνη υπαρξιακή απειλή είναι ο εσωτερικός διχασμός» είπε ο Πάρντο στην ετήσια εκδήλωση εις μνήμη των Δρούζων στρατιωτών. «Εσωτερικός διχασμός… μπορεί να μας οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο» σημείωσε στην ομιλία του.
Ισχυριζόμενος πως το Ισραήλ ήδη κατευθύνεται προς έναν εμφύλιο πόλεμο, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ προειδοποίησε πως σύντομα οι Ισραηλινοί θα περάσουν «μια συγκεκριμένη γραμμή κοινωνικού διχασμού και μίσους» η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε «ένα φαινόμενο που θα μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο».
Το κράτος του Ισραήλ έχει πληθυσμό πάνω από 8.500.000 κατοίκους, με το 75% να είναι Εβραίοι, το 20.8% Άραβες και το υπόλοιπο 4.4% άλλες εθνικότητες.
Αν και Εβραίοι και Άραβες έχουν βάσει Συντάγματος τα ίδια δικαιώματα, με πολλούς τρόπους οι δύο εθνικότητες ζουν σε διαφορετικές κοινωνίες, φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία, διαβάζουν διαφορετικές εφημερίδες και έχουν διαφορετικούς πολιτικούς στόχους.
Παράλληλα, ο Πάρντο κάλεσε να υπάρξει διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης λέγοντας πως « ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τους Άραβες γείτονές μας [αν δεν υπάρξει επίλυση του ζητήματος]».
Αναφορικά με τις εσωτερικές διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία ο Πάρντο αναφέρει πως ορισμένοι άνθρωποι εντείνουν τους διαχωρισμούς που υπάρχουν.«Υπάρχουν ορισμένοι που συνεχίζουν να τονίζουν το τι χωρίζει την κοινωνία και όχι τη την ενώνει. Δεν μπορώ να κατονομάσω μια ομάδα ή έναν ηγέτη. Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες στις ομάδες της χώρας» δήλωσε στην ομιλία του.
Εκτός από τις Αραβο-ισραηλινή διαφορά, το Ισραήλ είναι βαθιά διαχωρισμένο μεταξύ των Ορθόδοξων Εβραίων (είναι συντηρητικοί και προσκολλημένοι στις παραδόσεις) και των Εβραίων με μια πιο μοντέρνα αντίληψη του Ιουδαϊσμού.
«Οι διαχωρισμοί αυτοί, αντικατοπτρίζονται σε πολλά ζητήματα του δημόσιου βίου, όπως ο γάμος, το διαζύγιο, την αλλαγή θρησκεύματος καθώς, τη θητεία στον στρατό, τον ρόλο των γυναικών κ. ά» αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του το κέντρο ερευνών Pew, γεγονός που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην κοινωνία της χώρας