Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 5ης Σεπτεμβρίου
Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 5/9/2016 | 00:37
1934 – Γεννιέται ο Φρέντυ Γερμανός
Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1934, γεννήθηκε στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιαστής Φρέντυ Γερμανός. H καταγωγή ήταν από την Μυτιλήνη.
Σε ηλικία 8 ετών, έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα, με τίτλο “Όλα για όλους”. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κυψέλη και στα Εξάρχεια. Οι πρώτες του δουλειές ήταν ως πωλητής υφασμάτων και ως υπάλληλος λογιστηρίου.
Σε ηλικία 19 ετών στράφηκε στην δημοσιογραφία. Συνήθιζε να κρατάει πολλά κείμενα, τα οποία έγραψε από τα 17 μέχρι τα 26, στο συρτάρι του. Τα κείμενα αυτά έμελλε να τα εκδώσει πολλά χρόνια αργότερα. Ήταν ελεύθερος ρεπόρτερ, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου και γνώρισε μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και λογοτεχνικά πρόσωπα της εποχής. Υπήρξε σχεδόν ο κατ' αποκλειστικότητα ρεπόρτερ που κάλυψε τον πριγκιπικό γάμο της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος και στη συνέχεια τον βασιλικό γάμο του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας για το περιοδικό "Εικόνες".
Πιο γνωστός έγινε ως ευθυμογράφος, εργαζόμενος σε διάφορες εφημερίδες. Είχε ένα καυστικότατο και έξυπνο χιούμορ και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην γραφή του.
Ήταν παρουσιαστής πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, με κυριότερη την εκπομπή “Αλάτι και πιπέρι”. Εξέδωσε πάνω από δεκαπέντε βιβλία, τα περισσότερα ευθυμογραφήματα, αλλά και μυθιστορήματα. Πέθανε σε ηλικία 65 ετών, νικημένος από γενικευμένη κακοήθη νεοπλασία. Στο πλευρό του βρισκόταν η δεύτερη γυναίκα του, η ηθοποιός και χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου, αλλά και η κόρη του, η δημοσιογράφος Ναταλία Γερμανού.
1946 – Γεννιέται ο θρυλικός τραγουδιστής των Queen, Φρέντυ Μέρκιουρι
Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Οι γονείς του ήταν περσικής καταγωγής, με τον μικρό Φρέντυ να περνάει τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.
Όταν έγινε 17, η οικογένεια μετακομίζει στην Αγγλία, όπου ο Μέρκιουρι θα ασχοληθεί για τα καλά με την μουσική. Από το 1970, ύστερα από συμμετοχές σε πολλά συγκροτήματα, θα ιδρύσει τους “Queen”, μαζί με τον Μπράιαν Μέι και τον Ρότζερ Τέιλορ. Ένα συγκρότημα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ροκ μουσικής.
Η φωνή του Φρέντυ Μέρκιουρι, θεωρείται από τις καλύτερες όλων των εποχών. Μαζί με τον Μπράιαν Μέι (αλλά και μόνος του) συνέθεσαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Τα διαχρονικά αυτά τραγούδια, όπως το “We are the champions”, το “Bohemian Rhapsody και το “We will rock you”, το οποίο αρκετά χρόνια μετά έγινε μιούζικαλ στα ξακουστά θέατρα του Λονδίνου, έκαναν τεράστια επιτυχία ακόμα και στο κοινό εκτός της ροκ σκηνής.
Ο Φρέντυ Μέρκιουρι ήταν αγαπητός σε όλους, ακόμα και στην όχι και τόσο επιτυχημένη σόλο καριέρα του. Πέθανε το 1991, σε ηλικία 45 ετών, νικημένος από τον ιό του AIDS. Το άγαλμά του κοσμεί την πόλη του Μοντρέ στην Ελβετία, όπου ο Μέρκιουρι μαζί με τους Queen είχε περάσει αρκετό χρόνο ηχογραφώντας τραγούδια που ακούγονται μέχρι και σήμερα...
1972 – Τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης” στην Ισραηλινή αποστολή, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, τις πρώτες πρωινές ώρες, κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, διανύοντας την ενδέκατη μέρα διεξαγωγής τους, οκτώ ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατόρθωσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Χωριό, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ισραηλινής αποστολής κι αφού σκότωσαν ένα προπονητή κι ένα αρσιβαρίστα, συνέλαβαν 9 ομήρους, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές και συνοδοί κατάφεραν να διαφύγουν.
Για να απελευθερώσουν τους ομήρους, οι τρομοκράτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση των Γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ, καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία. Τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά, τόσο από τον γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, όσο και από την ισραηλινή πρωθυπουργό Γκόλντα Μείρ.
Οι γερμανικές αρχές, αφού αρνήθηκαν τη συνεργασία των Ισραηλινών, εκπόνησαν ένα σχέδιο, με στόχο να εγκλωβίσουν τους τρομοκράτες σ’ ένα κοντινό αεροδρόμιο, πείθοντάς τους ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν. Το σχέδιο, όμως, απέτυχε παταγωδώς. Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί σκοπευτές που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο άνοιξαν πυρ και τότε οι τρομοκράτες σκότωσαν και τους 9 ομήρους. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών, το θάνατο βρήκαν, επίσης, οι πέντε από τους οκτώ άραβες τρομοκράτες (οι τρεις συνελήφθησαν) κι ένας Γερμανός αστυνομικός. Συνολικά, η τρομοκρατική ενέργεια του Μονάχου κόστισε 17 ανθρώπινες ζωές.
Τρεις ημέρες μετά τη Σφαγή του Μονάχου, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί σε αντίποινα βομβάρδισαν παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο και τη Συρία, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 100. Εν τω μεταξύ, οι σοροί των πέντε τρομοκρατών μεταφέρθηκαν στη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι, όπου τάφηκαν με τιμές ηρώων.