Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων πρόσφερε ένα αξέχαστο θέαμα
Ο κόσμος ενθουσιάστηκε
Δημοσίευση 8/9/2016 | 10:58
Με σάμπα, πυροτεχνήματα, τις ζητωκραυγές δεκάδων χιλιάδων θεατών μέσα στο Μαρακανά και βροχή άνοιξε η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Βραζιλία διοργανώνει ακόμα ένα 10ήμερο με τον αθλητισμό αλλά και την υπέρτατη θέληση στο επίκεντρο.
Τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης στο Μαρακανά είχαν σχεδόν εξαντληθεί για αυτή τη γιορτή χρωμάτων, μουσικής και βραζιλιάνικης κουλτούρας με κεντρικό θέμα την «καρδιά που δεν γνωρίζει όρια».
Ενώπιον τηλεοπτικού κοινού δισεκατομμυρίων η αθλήτρια Marcia Malsar έδειξε γιατί οι συμμετέχοντες στους Αγώνες αυτούς χαίρουν μεγάλου σεβασμού: γλιστρώντας στο βρεγμένο δάπεδο με την ολυμπιακή φλόγα στα χέρια. Υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων η «χρυσή» αθλήτρια ξεσκόνισε τα ρούχα της και συνέχισε.
Never give up! Marcia Malsar, #ProudParalympian from 1984 at the #Rio2016 #Paralympics #OpeningCeremony https://t.co/ZiTxpJ3eWl
— Paralympic Games (@Paralympics) 8 Σεπτεμβρίου 2016
Η εικόνα της έκανε το γύρο των social media με τον επίσημο λογαριασμό των Παραολυμπιακών να γράφει «Never give up!» (Ποτέ μην τα παρατάς!)
Την έναρξη των Αγώνων σηματοδότησε ο αθλητής Aaron Wheelz που κατέβηκε με το αμαξίδιό του ράμπα 17 μέτρων και πυροδότησε το σόου των πυροτεχνημάτων. Την ολυμπιακή φλόγα άναψε ο Βραζιλιάνος κολυμβητής Clodoaldo Silva.
Η τελετή χαρακτηρίστηκε από άφθονη σάμπα, μουσική- σύμβολο της Βραζιλίας ενώ εφέ στη σκηνή παρέπεμπαν στην ανακάλυψη του τροχού. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στα γαλανά νερά και τις παραλίες της Βραζιλίας, όπως η φημισμένη Κοπακαμπάνα.
Στους αγώνες συμμετέχουν 4.342 αθλητές από 159 χώρες.
Αίσθηση προκάλεσε η ομάδα της Λευκορωσίας που μπήκε στο στάδιο κρατώντας ρωσική σημαία, προς υποστήριξη προφανώς τον αποκλεισμένων από τη διοργάνωση Ρώσων.
Με επευφημίες έγινε δεκτή και η ομάδα των προσφύγων, αποτελούμενη από δύο αθλητές: τον Σύρο κολυμβητή Ibrahim Al-Hussein, που έχασε το πόδι του σε έκρηξη κατά τον πόλεμο στη χώρα του και τον Ιρανό δισκοβόλο Shahrad Nasajpour.
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής που αποτελείται από 60 αθλητές ήταν ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου, Γρηγόρης Πολυχρονίδης.