E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά

Δημοσίευση 12/9/2016 | 10:38

Ποια είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο σενάρια θα επιλεγεί τελικά θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πρώτο σενάριο

Αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ' αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί.

Δεύτερο σενάριο

Αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%

Η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών, με τον οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των θεσμών, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μιλγουόκι Μπακς: Αποκλείστηκαν από τους Πέισερς ‑ Χαμός στο φινάλε με τον Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 30.04.2025
«Αυτοκτόνησαν» και αποκλείστηκαν από τους Πέισερς στο τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης

Τραμπ: «O Πούτιν ονειρευόταν να καταλάβει όλη την Ουκρανία, εξαιτίας μου δεν θα το κάνει»

Κόσμος 30.04.2025
Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν τον εμπιστεύεται απάντησε «δεν έχω εμπιστοσύνη σε πολύ κόσμο»

Σουηδία: Τρεις νεκροί στο κέντρο της Ουψάλα από ένοπλο σε σκούτερ ‑ Πόρτα πόρτα οι έρευνες

Κόσμος Χτες
Με ελικόπτερα και drones οι έρευνες για τον δράστη ή τους δράστες που άνοιξαν πυρ στο κέντρο της σουηδικής πόλης

Μπλακ άουτ σε Ισπανία: Ένας άνδρας σήκωσε μια λάμπα στη Μαδρίτη και αποθεώθηκε σαν ήρωας

Κόσμος Χτες
Στα social media έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της Μαλασάνια», μίας γνωστής περιοχής στη Μαδρίτη

Περήφανος παππούς ο Τραμπ ‑ Ακούστε τον εγγονό του να παίζει πιάνο

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ απόλαυσε τον μικρό πιανίστα, με τη μητέρα του Ιβάνκα να καταγράφει τη στιγμή

Δικογραφία για τα Τέμπη: Στο «φως» επιστολές για τον Κώστα Καραμανλή

Κόσμος Χτες
Νέες επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γνώριζε από το 2021 τα προβλήματα και τους κινδύνους στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Λήξη συναγερμού στη Βουλή ‑ Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τον σκύλο της ΕΛΑΣ μετά το μήνυμα στο 112 για βόμβα

Ελλάδα Χτες
Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΤΕΕΜ - Το μήνυμα είχε σταλεί στο 112, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες

ΗΠΑ: Απόκοσμο ψάρι από τα βάθη του ωκεανού ξεβράστηκε στην ακτή

Κόσμος Χτες
Η αποκρουστική εμφάνισή του αναστάτωσε όλη την παραλία

Πυροβολισμοί στην Ουψάλα ‑ Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν τουλάχιστον πέντε με έξι πυροβολισμοί

Καπνοί στις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό στον σταθμό των Αμπελοκήπων ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια του περιστατικού παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται

Φοβερός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ειρηνικό ωκεανό: Έπληξε νησί μνημείο της UNESCO

Κόσμος Χτες
H νήσος Μακουάρι είναι νησί στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την Ανταρκτική

Μπλακ άουτ στην Ισπανία: 5 νεκροί από τη διακοπή ρεύματος

Κόσμος Χτες
Κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη