ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μιλάμε με τον ιδρυτή του πρώτου ελληνικού social network για άτομα με αναπηρίες
Κατευθείαν από Αμερική, ο Πέτρος Καλούπης μας εξηγεί το έργο του
Δημοσίευση 21/9/2016 | 00:25
Tο Disabled book είναι ένα social network για άτομα με αναπηρία, μεταφρασμένο σε 37 γλώσσες, μια δημιουργία του Πέτρου Καλούπη, Έλληνα που ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Το Disabled Book είναι μια ένα "Facebook" με όλες τις χρήσεις του φτιαγμένες για 100% προσβασιμότητα καθώς ο κύριος Καλούπης είναι άτομο με αναπηρία και θέλησε να επιμεληθεί ο ίδιος όλες τις λειτουργίες του κοινωνικού δικτύου του που έχει ήδη συγκεντρώσει 200.000 χρήστες!
Κύριε Καλούπη τι σας έκανε να φύγετε από την Ελλάδα;
Ποιoς εργοδότης στην Ελλάδα του 2016 προσλαμβάνει άτομο με αναπηρία; Και δεν εννοώ να το προσλάβει για τα μάτια του κόσμου και να το οδηγήσει έπειτα στην απόλυση... Είμαι προγραμματιστής στο μόνο μέσο που δεν μπορούν οι άνθρωποι χωρίς αναπηρία να με ανταγωνιστούν, το internet.
Τι μπορεί κανείς να κάνει στο Disabled Book, τι θα βρει μέσα;
Στο προσωπικό προφίλ του κάθε μέλους, υπάρχουν διάφορα βασικά στοιχεία της δικτύωσης μαζί με εργαλεία. Το πιο δημοφιλές είναι αναμφισβήτητα ο εικονικός πίνακας ανακοινώσεων. Μηνύματα που έχουν αφήσει στο "τοίχο" ενός μέλους μπορεί να είναι κείμενο, βίντεο ή φωτογραφίες. Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό είναι τα εικονικά Άλμπουμ. Οι φωτογραφίες μπορούν να φορτωθούν από την επιφάνεια εργασίας ή απευθείας από μια φωτογραφική μηχανή smartphone. Δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά το προσωπικό του Disabled book θα αφαιρέσει ακατάλληλες ή με πνευματικά δικαιώματα εικόνες.
Μια διαδραστική λειτουργία άλμπουμ επιτρέπει τις επαφές του μέλους να σχολιάσουν τις φωτογραφίες ο ένας του άλλου. Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό για το προφίλ των μελών είναι οι ενημερώσεις κατάστασης, ένα χαρακτηριστικό microblogging που επιτρέπει στα μέλη να μεταδίδουν σύντομες ανακοινώσεις προς τους φίλους τους. Όλες οι αλληλεπιδράσεις που δημοσιεύονται είναι μια ροή ειδήσεων, η οποία διανέμεται σε πραγματικό χρόνο με τους φίλους του κάθε μέλους. Το Disabled book προσφέρει μια σειρά από επιλογές εργαλείων για την επικοινωνία μεταξύ των μελών εάν αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή δυσκολία αλλά και επιλογές απορρήτου. Ένα μέλος μπορεί να κάνει όλες τις επικοινωνίες του, ορατές σε όλους, ή μπορεί να μπλοκάρει συγκεκριμένες συνδέσεις ή μπορεί να κρατήσει όλες τις επικοινωνίες του ιδιωτικές.
Γιατι αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Η λέξη που με χαρακτηρίζει εναι η λέξη αυτονομία. Η αγαπη μου για τους Η/Υ, η συνεχής εκπαιδευση και το σημαντικότερο η αναπηρία μου με οδήγησαν να αποφασίσω. Επιπλέον, βαρεθηκα να βλέπω όλους αυτους που από τυχη δεν εχουν σημερα καποια αναπηρία να μην κάνουν κατι κορυφαίο για όλα τα άτομα με αναπηρία.
Ποιες είναι οι λειτουργίες του;
Τα Market Centers επιτρέπουν στα μέλη να δημοσιεύσουν, να διαβάσουν και να απαντήσουν σε αγγελίες, οι ομάδες βοηθούν στα άτομα να αλληλεπιδρούν, οι εκδηλώσεις που επιτρέπουν στα άτομα να δημοσιοποιήσουν ένα συμβάν, τα video centers και τα music centers είναι ιδανικά για να ακούσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν ταινίες και άλλα εργαλεία που διευκολύνουν στην επικοινωνία τις τρεις μεγάλες αποκλεισμένες ομάδες, δηλαδή τους κινητικά ανάπηρους, τους τυφλούς και τους κωφούς.
Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο για την ιστοσελίδα σας;
Φτιάχνουμε εργαλεία όπως το να αναγνωρίζει η ιστοσελίδα - λογισμικό εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και να του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Να μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του,
Και ένα νέο εργαλείο για μετατροπή ιστοσελίδων, ώστε να είναι προσβάσιμες από κινητικά ανάπηρους κυρίως με δυσκολίες στα άνω άκρα, τυφλούς και κωφούς, εργαλείο που προσαρμόζεται σε όλες τις ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργώ κοινότητες με όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και γενικά όποιον επιθυμεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε ιδέα αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, την αυτονομία και την αγορά εργασίας γύρω από τα ΑΜΕΑ.
Μιλήστε μας για την ομάδα σας.
Στην ομάδα συμμετέχουν εθελοντικά άλλοι 11 επιστήμονες και προγραμματιστές 6 από αυτούς έχουν σοβαρή αναπηρία, ανάμεσα τους και εγώ ο ίδιος.
Ποιο θα μπορούσε να ειναι το μέλλον του Disabled Book, τι προοπτικές βλέπετε;
Καταρχάς δεν ζητάμε διορισμό στο Δημόσιο ή κάποια αύξηση στην σύνταξη της τάξεως των 10 ευρώ. Η προοπτική της πλατφόρμας είναι να προσελκύσουμε τα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές κ.ο.κ και να τους ενεργοποιήσουμε θετικά ως προς την κατεύθυνση της έρευνας νέων τεχνολογιών για ΑμεΑ, οι οποίες να έχουν εγκριθεί από άτομα με αναπηρία. Έπειτα δεύτερος πυλώνας είναι το social impact, να ενσωματωθούν δηλαδή οι τεχνολογίες αυτές στα Πανεπιστήμια, στις ιδιωτικές ελληνικές και ξένες εταιρείες ώστε να δει όλος ο κόσμος τα υπέροχα τεχνολογικά επιτεύγματα, και όταν λέμε όλος ο κόσμος, να το εννοούμε. Ακόμη και οι αποκλεισμένοι, οι τυφλοί, οι κωφοί και οι βαριά κινητικά ανάπηροι.
Ποιά τα επόμενα βήματά σας;
Ο επόμενος στόχος μου ειναι να μιλήσω με όλα τα Πανεπιστήμια και με όλες τις κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικές ή εθελοντικές υπηρεσίες σε Ελλάδα ή στο εξωτερικό καθώς και με επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας και το λογισμικό να είναι διαθέσιμο σε 37 διαφορετικές γλώσσες. Ακόμη, να δημιουργήσω κοινότητες με άτομα που εχουν νέες ιδέες για νέες τεχνολογίες για τα ΑμεΑ και να φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια χρήστες. Γενικα στόχος μου ειναι να αλλάξω τον κόσμο και τον τρόπο που σκεφτεται ο άνθρωπος χωρις αναπηρία για τον άνθρωπο που εχει αναπηρία. Θέλω να βάλω τέλος στην μιζέρια και την μετριότητα που υπάρχει γύρω απο την αναπηρία με νέες τεχνολογίες κορυφής, φτιαγμένες απο άτομα με αναπηρία.
Μπείτε στο www.disabledbook.com