Εδώ φτιάχνονται τα ρούχα που αγοράζεις από τις μεγάλες γνωστές αλυσίδες
Η μαύρη πλευρά των trends
Δημοσίευση 23/9/2016 | 00:10
Έρευνα από ασιατική εταιρεία αποκάλυψε πως η εταιρεία H&M (αλλά και άλλες εταιρείες όπως η Topshop) που πουλά τα ιδιαιτέρως όμορφα ρούχα της σε όλο τον πλανήτη, έχει τη σκοτεινή της πλευρά. Η έρευνα έγινε σε 251 εργαζόμενους σε εργοστάσια και καταγγέλει αναρίθμητες παραβάσεις στην εργασία.
Η έκθεση σοκάρει.
Αν είστε εργαζόμενος σε ένα εργοστάσιο προμηθευτή της H&M στην Καμπότζη και την Ινδία τότε η ζωή για εσάς είναι δύσκολη. Αν είστε δε και γυναίκα και μείνετε έγκυος, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσετε τη δουλειά σας.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι από τα 11 εκ των 12 εργοστασίων στην Καμπότζη ανέφεραν περιστατικά με την λήξη της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι σύνηθες φαινόμενο, κάτι που επιβεβαίωσαν στην Καμπότζη οι εργαζόμενοι από 9 στα 12 εργοστάσια.
Οι συμβάσεις είναι 1 μήνα ή 3 μηνών και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγεις από μια κακοπληρωμένη εργασία με κακές συνθήκες δουλειάς.
Όλα τα εργοστάσια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και αν τύχει να αρρωστήσεις ή δεν μπορέσεις να παρευρεθείς στην ώρα σου στον εργασιακό χώρο, στην καλύτερη περίπτωση ολοκληρώνεις τη σύμβασή σου, ενώ στη χειρότερη απολύεσαι με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε περίπτωση δε που οι εργάτες θελήσουν να συνδικαλιστούν, απομακρύνονται δια ροπάλου από την δουλειά. Κάθε προσπάθεια για διαδήλωση καταλήγει σε θανάτους.
H Η&M τονίζει συχνά τη δέσμευσή της για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων εφοδιασμού της, αν οι τοπικοί ακτιβιστές τόσο στην Καμπότζη όσο και στην Ινδία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς τους.