Κίνα: Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος ανθρώπου
Σε δύο σπήλαια βρέθηκαν απολιθωμένα οστά και κρανία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/3/2012 | 00:00
Eρευνητές ανακάλυψαν στην Κίνα απολιθώματα ενός πιθανότατα άγνωστου ανθρώπινου είδους.
Eπιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Νέας Νότιας Ουαλίας από την Αυστραλία εξέτασαν απολιθωμένα οστά και κρανία που βρέθηκαν σε δύο σπήλαια.
Τα οστά παρουσιάζουν "υβριδικά" χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν με την ανατομία του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ τοποθετούνται χρονικά μεταξύ 11.500 και 14.500 ετών. Αυτό το είδος ανθρώπου προσωρινά ονομάστηκε "¶νθρωπος του Σπηλαίου του Κόκκινου Ελαφιού" (επειδή εκεί βρέθηκαν τα οστά του) και φαίνεται πως ζούσε δίπλα-δίπλα με τους ανατομικά σύγχρονους προγόνους των Κινέζων. Τα κρανία αλλά και τα δόντια που εντοπίστηκαν στις δύο περιοχές μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, ώστε μαρτυρούν ότι ανήκαν σε άτομα του ίδιου πληθυσμού. Είχαν στρογγυλεμένο κρανίο, πλατιά μύτη και σαγόνι που προεξείχε.
Υπάρχουν 3 σενάρια για τους "Ανθρώπους του Σπηλαίου του Κόκκινου Ελαφιού": το πρώτο σενάριο είναι πως ήταν ένα είδος του homo sapiens που έζησε απομονωμένο από τα άλλα είδη στην Ασία και μετά εξαφανίστηκε, ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει το είδος αυτό να εμφανίστηκε και να εξελίχθηκε στην Ασία παράλληλα με το δικό μας είδος μέχρι πολύ πρόσφατα. Το τρίτο σενάριο είναι πως οι "¶νθρωποι της Σπηλιάς του Κόκκινου Ελαφιού" ήταν υβρίδια: "Είναι πιθανό να επρόκειτο για σύγχρονους ανθρώπους που αναμίχθηκαν με αρχαϊκούς ανθρώπους που ζούσαν εκείνη την εποχή" εξηγεί η Δρ Ιζαμπέλ ντε Γκρουτ, παλαιοανθρωπολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και προσθέτει ότι "μπορεί επίσης ο συγκεκριμένος πληθυσμός να ανέπτυξε ανεξάρτητα τα πιο πρωτόγονα αυτά χαρακτηριστικά εξαιτίας γενετικής παρέκκλισης ή απομόνωσης, είτε ως απόκριση σε περιβαλλοντικές πιέσεις όπως το κλίμα".
Όποιο όμως και να είναι το επικρατέστερο σενάριο, το σημαντικό είναι πως η ανακάλυψη αυτού του νεου είδους είναι ένα ακόμη λιθαράκι για τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.