57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τι θα δούμε φέτος στους ιστορικούς κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού
Δημοσίευση 4/10/2016 | 00:19
Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου πραγματοποιείται στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, από τις 3-13 Νοεμβρίου.
Το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις.
Την αφίσα του διοργάνωσης όπως και τη νέα οπτική ταυτότητα του ΦΚΘ υπογράφει ο designer Δημήτρης Παπάζογλου. Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθέτησε τα επίσημα trailers του 57ου ΦΚΘ.
Ταινίες Έναρξης – Λήξης
– Η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ ανοίγει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 στο Ολύμπιον, με την ταινία Paterson του Τζιμ Τζάρμους, του αγαπημένου δημιουργού του ανεξάρτητου σινεμά.
– Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 με το δράμα εποχής Η χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο, με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη.
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
– 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή –ανάμεσά τους και 4 που εντάσσονται στην ενότητα «Έλληνες της Διασποράς»-, καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.
– 5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.
– Οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
– Το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Διεθνές Πρόγραμμα
-Αφιερώματα
Φιλίπ Γκραντριέ / Λεονάρντο Φάβιο / Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ
Υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, ανακαλύπτουμε τον αγαπημένο των Αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012) και παρουσιάζουμε μέσα από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήρη ρετροσπεκτίβα στον τούρκο δημιουργό Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, τον, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά.
Αφιέρωμα «2 ή 3 Πράγματα που ξέρω για αυτήν»
Το 57ο ΦΚΘ επιχειρεί να προσεγγίσει τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν», που περιλαμβάνει 5 ταινίες από γυναίκες σκηνοθέτιδες, με θεματικές που αφορούν στο γυναικείο φύλο, και όχι μόνο, αγγίζοντας κάθε θεατή.
Το αφιέρωμα, το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-20120» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
– Ειδικές Προβολές
Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που παρουσιάστηκαν φέτος στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους, Ο εμποράκος του Ασγκάρ Φαραντί, η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν Το άγνωστο κορίτσι, το υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ Βοηθός αγορών του Ολιβιέ Ασαγιάς, η βιογραφία της Έμιλι Ντίκινσον στο Σιωπηρό πάθος του Τέρενς Ντέιβις, καθώς και το φιλμ Η γέννηση ενός έθνους του Νέιτ Πάρκετ.
– Out of Competition
Νέοι δημιουργοί για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον πρωταγωνιστούν με τις ταινίες τους στο νέο τμήμα «Out of Competition», το οποίο συμπληρώνει φέτος ιδανικά το «Διεθνές Διαγωνιστικό» τμήμα της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας τα φιλμ Άνδρας ελβετικός σουγιάς των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν, Η μεγάλη νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσκο Μάρκες, Δίχως θεό της Ραλίτσα Πέτροβα και Αμμοθύελλα της Ελίτ Ζεξέρ.
– Aνοιχτοί Ορίζοντες
Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αγαπημένο κι επιτυχημένο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Δημήτρης Εϊπίδης, δίνει δυναμικό, ανανεωμένο παρών και στη φετινή διοργάνωση και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις νέες και πιο πρωτοπόρες ανεξάρτητες κινηματογραφικές προτάσεις. Μαζί θα ανακαλύψουμε τις νέες και πιο πρωτοπόρες ανεξάρτητες κινηματογραφικές προτάσεις, όπως τα φιλμ: Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ του Αλμπέρ Σέρα, Little Men του Άιρα Σακς, Ζωολογία του Ιβάν Τβερντόβσκι κ.α.
– «Αντι/Κατοπτρισμοί»
Φέτος το φεστιβάλ προτείνει μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία μέσα από το αφιέρωμα «Αντι / Κατοπτρισμοί» – Mirror / Image. Παρουσιάζουμε 12 ταινίες χωρισμένες σε ζευγάρια οι οποίες «καθρεφτίζουν» η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, την θεματική, καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο.
– >>Film Forward
Ριζοσπαστικές ταινίες που ανατρέχουν στις ρίζες του σινεμά και προκαλούν τα όριά του, στο τμήμα >>Film Forward. Πρωτοποριακές, πειραματικές και εν τέλει ανατρεπτικές προτάσεις για απαιτητικούς θεατές.
– Μεταμεσονύκτια Ραντεβού
Μαγεία, τρόμος και σπλάτερ, μύθοι, θρύλοι και παράξενα, συναντιούνται στη ζώνη «’Round Midnight» που εγκαινιάζεται στο 57ο Φεστιβάλ, με κλασικές καλτ / underground ταινίες απ’ όλο τον κόσμο οι οποίες προσφέρουν την πιο ένοχη απόλαυση της φετινής διοργάνωσης και προσκαλούν τους λάτρεις του είδους σε κινηματογραφικά ραντεβού πέρα από τα συνηθισμένα.
– Ματιές στα Βαλκάνια
Βαλκανικά κι αγαπημένα: Ένα υπέροχο μάγμα, με απρόβλεπτες ταινίες, συναρπαστικές διαδρομές και σκηνοθέτες με αιχμηρή ματιά, όπως ο Ρουμάνος Κρίστι Πούιου και ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, που θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο 57ο ΦΚΘ, προτείνουν φέτος οι «Ματιές στα Βαλκάνια», το τμήμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός.
– Masterclass Λουτσιάνο Τοβολι
Ένας ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου, ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι, θα παραδώσει masterclass την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (ώρα 11:00) και θα μοιραστεί με το κοινό του 57ου ΦΚΘ εμπειρίες και στιγμιότυπα από μια καριέρα που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αγαπημένα φιλμ στην ιστορία του σινεμά (Επάγγελμα ρεπόρτερ, Suspiria, κ.ά.)
– Νεανική Οθόνη
Το 57ο ΦΚΘ παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλον τον κόσμο, που στόχο έχουν να μυήσουν τη νέα γενιά στον κόσμο του σινεμά.
– Αγορά
Φέτος η Αγορά παρουσιάζει μια σειρά από νέες δράσεις, όπως:
Το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ, που απονέμεται για πρώτη φορά φέτος στο 57ο ΦΚΘ, σε μια ταινία του τμήματος Works in Progress. Το ΦΚΘ είναι ανάμεσα στα 4 φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Haugesund και Les Arcs), που επιλέχθηκαν για να γίνουν αποδέκτες του σημαντικού αυτού βραβείου.
Το Locarno Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη (7 – 11 Νοεμβρίου 2016)
Το Locarno Industry Academy International στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο κάνει «πρεμιέρα» στη Θεσσαλονίκη, στην Αγορά του 57ου Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦΚΘ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους και ανερχόμενους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου να επεκτείνουν τις επαγγελματικές εμπειρίες και διασυνδέσεις τους.
Virtual Reality στη Θεσσαλονίκη – Masterclass Μισέλ Ρεϊγιάκ (12 Νοεμβρίου 2016)
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα όσο και στη Μεσόγειο παρουσιάζεται στην Αγορά του 57ου ΦΚΘ η τεχνολογία Virtual Reality, μέσα από ένα ξεχωριστό masterclass που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός στο VR Μισέλ Ρεϊγιάκ/Michel Reilhac.
South by Southeast – Μια πλατφόρμα συνάντησης για νέες συνεργασίες (8 Νοεμβρίου 2016)
Εκπρόσωποι των Κέντρων Κινηματογράφου από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα βρεθούν στο 57ο ΦΚΘ, σε μια ειδική εκδήλωση όπου θα αναζητήσουν τρόπους για εποικοδομητικότερες συνεργασίες μέσα από την εγκαινίαση της πλατφόρμας συνάντησης South by Southeast.
Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece (8 Νοεμβρίου 2016)
Η δράση Training Day απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα βρίσκονται στο φεστιβάλ και θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει μια διεθνής κινηματογραφική αγορά.
– Σινεμά για όλους
Το ΦΚΘ με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Το κοινό του 57ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δυο καθολικά προσβάσιμες προβολές δύο κλασικών κι αγαπημένων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου: Πρόκειται για τα φιλμ Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου και Μια ζωή την έχουμε του Γιώργου Τζαβέλλα, που θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH Subtitles for the Deaf or hard of Hearing]. Επίσης, 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Μετά το τέλος της 57ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, θα προσφέρουν όλους τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD. Να επισημάνουμε ότι η χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον – μια προσφορά όχι μόνο για το 57ο ΦΚΘ, αλλά και για το μέλλον – ενώ η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο του φεστιβάλ.
– Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Mοnde
Το 57ο ΦΚΘ φιλοξενεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 4 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
– Βραβείο Lux
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
– Εκθέσεις
Η ανατρεπτική πλευρά της εικόνας –είτε πρόκειται για κινηματογραφική ταινία είτε για φωτογραφία ή video art- δεσπόζει στις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πλαισιώνοντας μοναδικά το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
– Έκθεση «Ψίθυροι» (4 Νοεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
Έκθεση-παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Διοργάνωση: ΦΚΘ & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Οι «Ψίθυροι», μια έκθεση-παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, περιλαμβάνει έργα 25 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με βάση αυτά, τo Φεστιβάλ ενθέτει στην αίθουσα του ΚΣΤΘ την μικρού μήκους ταινία Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων των Στέλα Σίμον και Μίκλος Μπάντι (1927-28, 13΄). Παράλληλα, το Φεστιβάλ υποδέχεται στο φουαγιέ του Ολύμπιον, μια βίντεο-εγκατάσταση της έκθεσης «Emergency Exit» της Δέσποινας Μεϊμάρογλου (2004).
– Φωτογραφική Έκθεση #CedefopPhotoAward «Οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» (3 – 13 Νοεμβρίου 2016)
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι)
Διοργάνωση- Επιμέλεια: ΦΚΘ & Cedefop
Το 57ο ΦΚΘ φιλοξενεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, σε συνεργασία με το Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης). Πρόκειται για τις φωτογραφίες που αναδείχτηκαν ως νικήτριες και επιλαχούσες μέσα από τον διαγωνισμό #CedefopPhotoAward με θέμα «Νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση», ο οποίος διοργανώθηκε από το Cedefop.
Έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι»
10 Νοεμβρίου – 23 Δεκεμβρίου 2016
Πρώην Αποθήκη Στρατού, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι
Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αφιερωμένη στον σπουδαίο έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο είναι η έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» με φωτογραφίες της Νέλλης Τραγουστή, οι οποίες ανακαλούν στη μνήμη του θεατή πρόσωπα και χώρους από τις ημέρες που ο σκηνοθέτης γύριζε στη Γερμανία και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του, Η σκόνη του χρόνου.
– Παράλληλες Εκδηλώσεις:
Σινεμά στην ταράτσα
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, το 57ο ΦΚΘ φιλοξενεί την προβολή των 6 μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στο 3ο Taratsa IFF . Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 (20.00) στον 5ο όροφο του Πολιτιστικού πολυχώρου «Ρετιρέ» του Μεγάρου Ερμείον (Βενιζέλου 23, 5ος όροφος, είσοδος από τη Στοά Καρύπη). Ακολουθεί πάρτι.
6 αριστουργήματα για τα 40 χρόνια της ΠΕΚΚ
Με αφορμή τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το 57ο ΦΚΘ φιλοξενεί τις προβολές 6 ταινιών που βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της ΠΕΚΚ.
Ειδική προβολή: Η documenta 14 στο 57ο ΦΚΘ
Το 57ο ΦΚΘ φιλοξενεί τις προβολές δύο ταινιών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής «Κείμενα» για την φημισμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14. Η εκπομπή θα προβληθεί στην ΕΡΤ2 από τις 19 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 και εστιάζει στο πειραματικό ντοκιμαντέρ και στις ταινίες μυθοπλασίας με κοινωνικούς, πολιτικούς, μορφολογικούς και ποιητικούς προβληματισμούς που απηχούν ταυτόχρονα το συνολικό επιμελητικό όραμα της documenta 14.
Συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο»
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Το ΦΚΘ σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με υπέροχες μελωδίες από αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, Η λίστα του Σίντλερ, Αργώ και Χάρι Πότερ, που τις υπογράφουν μετρ του είδους όπως οι Χάουαρντ Σορ, Τζον Γουίλιαμς, Τζον Κοριλιάνο και Αλεξάντρ Ντεσπλά.