Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «έκτη αίσθηση» στη γεύση
Εσείς ακόμα θυμάστε την τετράδα «γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό»;
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 25/3/2012 | 00:00
Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια «έκτη αίσθηση» στη γεύση, άγνωστη μέχρι τώρα, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του λίπους από τη γλώσσα μας. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη γλώσσα είναι φτιαγμένη για να ανιχνεύει τέσσερις βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό, ενώ πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια πέμπτη, το πικάντικο. Αυτή η γκάμα διευρύνεται περαιτέρω πλέον με ακόμα μία γεύση!
Ο καθηγητής Nada A. Abumrad και η ομάδα των ερευνητών που στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα μόρια των λιπών. Η γευστική ευαισθησία ποικίλλει από άτομο σε άτομο και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα CD36 σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλους είναι οκτώ φορές πιο ευαίσθητοι στην παρουσία του λίπους σε σχέση με όσους έχουν το μισό CD36.
Μάλιστα προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι, όταν αυτά τροποποιούνταν γενετικά, ώστε να μη διαθέτουν πλέον το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, τότε δεν έδειχναν πια προτίμηση στις λιπαρές τροφές, ενώ τα ζώα που δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη δυσκολεύονται να χωνέψουν το λίπος.