Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου
Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία
Δημοσίευση 7/10/2016 | 00:08
1825 – Εκδίδεται για πρώτη φορά η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, ο πρόδρομος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας που κάλυπτε τις ανάγκες της κυβέρνησης, κυκλοφόρησε πριν από το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, στις 7 Οκτωβρίου του 1825. Ονομάστηκε «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» και η διάρκεια ζωής της (τουλάχιστον με αυτό το όνομα), ήταν επτά χρόνια, μέχρι και τον Μάρτιο του 1832.
Εκδότες της διετέλεσαν οι θεόκλητος Φαρμακίδης, Γεώργιος Χρυσίδης και Ιωάννης Γαλιάτσας. Εκτός από επίσημα έγγραφα, αποφάσεις και κυβερνητικές ανακοινώσεις, η εφημερίδα προσπαθούσε να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, δημοσιεύοντας ειδήσεις από ξένα πρακτορεία. Οι στόχοι του εντύπου διαγράφονται από τον πρώτο του εκδότη, στην Προκήρυξιν που δημοσιεύει στις 30 Σεπτεμβρίου 1830: απηχώντας τις ιδέες του Διαφωτισμού, προβάλει, με γλώσσα απλή, τις αρχές της ελευθεροτυπίας και το αγαθό της παιδείας.
Το 1832 η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» μετονομάστηκε σε «Εθνική Εφημερίς» και ένα χρόνο αργότερα, το 1833, πήρε το σημερινό της όνομα, «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», από την Αντιβασιλεία του Όθωνα.
1949 –Ιδρύεται στην σοβιετική ζώνη κατοχής, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας
Μετά την ήττα των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι που έφτασαν μέχρι την Γερμανία, την χώρισαν σε γραμμές επιρροής και κατοχής. Η ανατολική Γερμανία μαζί με το ανατολικό Βερολίνο, προσαρτήθηκαν στην σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Οι υπόλοιπες «Ζώνες», ελέγχονταν από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πολιτική της ανατολικής Γερμανίας είχε διαμορφωθεί με την λογική και την ιδεολογική βάση του κομμουνιστικού κόμματος, αποτελώντας ουσιαστικά ένα σοσιαλιστικό κράτος. Έτσι, θέλοντας να αποσχιστεί από την υπόλοιπη «Δυτική» Γερμανία, στις 7 Οκτωβρίου του 1949, γίνεται ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα «Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας», που έμεινε περισσότερο γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Οι δυτικές ζώνες μαζί με την δυτική πλευρά του Βερολίνου, θα αποτελέσουν την Δυτική Γερμανία.
Ο διαχωρισμός αυτός θα κρατήσει για 41 ολόκληρα χρόνια, με το τείχος του Βερολίνου να είναι το σύμβολο αυτού του διαχωρισμού. Σε αυτά τα 41 χρόνια, πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή του προσπαθώντας να περάσουν είτε στην μια είτε στην άλλη πλευρά. Το Βερολίνο έγινε το κέντρο της παγκόσμιας κατασκοπείας και η «πρωτεύουσα» του Ψυχρού Πολέμου.
Το 1990, και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, με απόφαση της ανατολικογερμανικής Βουλής, προσχώρησε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Έτσι, έδωσε τέλος και τυπικά στον Ψυχρό Πόλεμο, με την Γερμανία να γίνεται πάλι ένα κράτος, ύστερα από περίπου μισό αιώνα.
1979 – Αεροσκάφος της Swissair βγαίνει εκτός αεροδιαδρόμου καθώς προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. 14 νεκροί και 10 τραυματίες.
Στις 7 Οκτωβρίου του 1979, η πτήση SR-316 ξεκίνησε από την Γενεύη με προορισμό την Αθήνα. Το αεροσκάφος τύπου DC-8 έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και επιχείρησε προσγείωση. Άγγιξε τον διάδρομο με ταχύτητα 270χλμ/ώρα. Αν και προσπάθησε να επιβραδύνει, βγήκε από τον διάδρομο και σταμάτησε στον δημόσιο δρόμο. Η αριστερή του πτέρυγα και η ουρά του διαχωρίστηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά. Από τους 142 επιβάτες της πτήσης οι 14 έχασαν την ζωή τους.
Μετά το δυστύχημα αποκαλύφθηκε πως το αεροσκάφος μετέφερε 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μια μικρή ποσότητα πλουτώνιου! Το γεγονός μαθεύτηκε ευτυχώς γρήγορα ενώ οι πυροσβέστες που έσπευσαν στην φωτιά, αργότερα ελέγχθηκαν για έκθεση σε ραδιενέργεια.
Η διερεύνηση του ατυχήματος έβγαλε το πόρισμα πως το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί με μεγάλη ταχύτητα και δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν σωστά το σύστημα πέδησης.
Δυο μέρες αργότερα οι Ελληνικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στους δυο κυβερνήτες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η δίκη έγινε 4 χρόνια αργότερα, με τον κυβερνήτη Fritz Schmutz και τον συγκυβερνήτη Martin Deuringer να κρίνονται ένοχοι, με ποινή φυλάκισης 5 και 2,5 χρόνια αντίστοιχα. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και άσκησαν έφεση. Στην έφεση, το δικαστήριο αποφάσισε πως μπορούσαν να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Δεν ξαναπέταξαν ποτέ, αν και συνέχισαν να εργάζονται στην Swissair.