Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στην Ρουμανία;
Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας για απόκριση σε πυρηνικό ατύχημα, έλαβε μέρος η Ελλάδα
Δημοσίευση 8/10/2016 | 11:49
Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας, με την ονομασία ConvEx-2d, για απόκριση σε πυρηνικό ατύχημα, έλαβε μέρος η Ελλάδα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016.
Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με σκοπό να δοκιμάσει και να αξιολογήσει: πρώτον, τις διαδικασίες ενημέρωσης, έγκαιρης ειδοποίησης και απόκρισης σε αιτήματα πληροφοριών. Δεύτερον, τη δυνατότητα απόκρισης σε αιτήματα αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών. Τρίτον, τον συνολικό συντονισμό όλων των συμμετεχόντων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Σύμφωνα με το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης, μετά από ισχυρό σεισμό στη Ρουμανία, αντιδραστήρας πυρηνικού σταθμού βρέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ως φορέας αρμόδιος για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από πιθανές ραδιολογικές συνέπειες τέτοιων ατυχημάτων, δοκίμασε τα συστήματα επικοινωνίας και εκτίμησε την πορεία του ραδιενεργού νέφους και τις πιθανές ραδιολογικές συνέπειες για τον πληθυσμό της χώρας μας. Η προσομοίωση αφορούσε, επίσης, και στις δράσεις της ΕΕΑΕ για την ενημέρωση του κοινού, καθώς και ειδικών ομάδων που πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή του ατυχήματος, όπως πληρώματα πλοίων.
Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε υποθετικό ατύχημα που έγινε στη Ρουμανία, στον πυρηνικό σταθμό Cernavoda, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας, περίπου 330 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σενάριο, επακόλουθο σεισμού, μεγέθους 7.8 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2016, ήταν να παρουσιαστούν προβλήματα απώλειας ψύξης και αυξημένης πίεσης στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού Cernavoda και στη συνέχεια να προκληθεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Προσομοίωση των δεικτών όπως διαμορφώθηκαν μετά το υποτιθέμενο ατύχημα
Η συμμετοχή της ΕΕΑΕ στην άσκηση κρίθηκε επιτυχημένη. Για δύο ημέρες το προσωπικό της έζησε μια προσομοίωση συνθηκών πυρηνικού ατυχήματος σε χώρα που βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η ΕΕΑΕ έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, κάθε φορά όμως φροντίζει να ελέγχει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.
"Σε εθνικό επίπεδο, μας ενδιαφέρει σε τέτοιου είδους ασκήσεις ο συντονισμός, ο χρόνος απόκρισης και φυσικά η αποτελεσματικότητα εργαλείων, όπως είναι οι κώδικες υπολογισμού της κατεύθυνσης ενός ραδιενεργού νέφους και εκτίμησης των ραδιολογικών συνεπειών που αυτό θα έχει. Στα εργαλεία αυτά βασίζεται η λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με πιθανά μέτρα προστασίας του πληθυσμού τα πρώτα 24ωρα μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Πάντοτε από τέτοιου είδους ασκήσεις, οι οποίες γίνονται 1-2 φορές τον χρόνο με διαφορετικό κάθε φορά σενάριο, προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που μας βοηθούν να εντοπίζουμε κενά και να βελτιώνουμε την υποδομή και τις διαδικασίες μας" αναφέρει η ΕΕΑΕ.