Η συνεργασία του Sterna Art Project 2016 µε την documenta 14 ξεκινά με τη ζωγράφο Vivian Suter
Δημοσίευση 14/10/2016 | 00:02
Το Sterna Art Project µε χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία µε την documenta 14 στα πλαίσια του προγράµµατος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή αφορά τη συµµετοχή της ζωγράφου Vivian Suter η οποία θα φιλοξενηθεί απο 10 Οκτωβρίου µέχρι αρχές Νοεµβρίου για να δηµιουργήσει τα έργα που θα εκτεθούν στην documenta 14. Η Vivian Suter ζει και εργάζεται στο Panajachel, Γουατεµάλα όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.
Η Documenta ξεκίνησε απο τον Arnold Bode το 1955 και έγινε η µια απο τις πιο σηµαντικές εκθέσεις παγκοσµίως που λαµβάνει χώρα στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια. Η 14η έκδοση της, υπό την καλλιτεχνική διέυθυνση του Szycmzyc, θα λάβει χώρα σε δυο πόλεις για πρώτη φορά, στην Αθήνα, και το Κάσελ της Γερµανίας. Η διπλή δοµή και το χρονικό της documenta 14, µε πέντε εβδοµάδες όπου οι δυο εκθέσεις συµπίπτουν, υποθέτει οτι οι συµµετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να σκεφτούν και τα δυο πλαίσια κατα την διάρκεια της σύλληψης και παρουσίασης των έργων τους για το πρότζεκτ και στις δυο τοποθεσίες.
Σχετικά µε τον οργανισµό
Ο Sterna είναι ένας διεπιστηµονικός µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δηµιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης µε την παράλληλη αµφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη.
Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών µέσα από προγράµµατα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισµός δίνει ιδιαίτερη έµφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση µεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωµένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων.
Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences που βρίσκονται µέσα στην Παντονίκη, το µεσαιωνικό κάστρο στον Εµπορειό της Νισύρου. Το όνοµα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη µεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εµπορειό. Σε µεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεµβάσεων. Σχετικά µε την καλλιτέχνη Η Vivian Suter γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες. Έχει ζωγραφίσει στη Βασιλεία, τη Βιέννη, την Αφρική, τη Βέρνη, τη Ρώµη και στο Panajachel [Παναχατσέλ] της Γουατεµάλας, όπου ζει από το 1982.
Panajachel
Σε µια περιήγηση ανά τη Βόρειο και την Κεντρική Αµερική το 1982, η Vivian Suter έφτασε στο Panajachel — ένα χωριό στη Λίµνη Atitlan— όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.
Τα δέντρα που φυτεύτηκαν για να προστατεύουν τη φυτεία του καφέ — gravilea, αβοκάντο, µάνγκο— κρατούν το µέρος αυτό στην πράσινη σκιά τους όλο τον χρόνο. Μια απότοµη ανηφοριά, συνδυασµός σκαλιών και ορεινού µονοπατιού, οδηγεί στο στούντιο της Vivian Suter που βλέπει πάνω από τις κορυφές των δέντρων το χωριό Panajachel µε τις λίµνες και τα ηφαίστειά του.
Τα έργα που δηµιουργούνται εκεί έχουν να κάνουν µε τον άνεµο, τη βροχή, τα ηφαίστεια και τη διαύγεια του απέραντου τροπικού τοπίου.
Πολύ χαµηλότερα, µέσα στη σκιά της φυτείας, υπάρχει ένα δεύτερο στούντιο. Η θέα από τους ανοιχτούς φεγγίτες δεν φτάνει πέρα από τα φύλλα των µπανανόδεντρων που περικλείουν ασφυκτικά το οίκηµα. Εκεί είναι που δηµιουργούνται τα κοντινά πλάνα: το συχνά επαναλαµβανόµενο µοτίβο του απαγορευµένου καρπού και το βλέµµα που στρέφεται πάνω ή µέσα στον εαυτό.
Οι εικόνες της Vivian Suter καθώς και οι φωτογραφίες και τα σχέδια σε χαρτί που τα συνοδεύουν αποτελούν απεικονίσεις, σχόλια και ερµηνείες του εξωτερικού και εσωτερικού της περίγυρου. Ταυτόχρονα όµως αντικατοπτρίζουν µια αµοιβαία οικειοποίηση: οι εικόνες οικειοποιούνται το περιβάλλον τους και το ίδιο το περιβάλλον τις οικειοποιείται.
Η άστατη ζωή της Vivian Suter είχε πάντοτε µια σταθερά: την τέχνη της. Όπου κι αν βρεθεί, θα υπάρχει πάντα ένα µέρος όπου θα δηµιουργεί νέες δουλειές και θα περιστοιχίζεται από τα έργα που έχει ήδη φτιάξει.
Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Sterna Art Project 2016 σε συνεργασία µε την documenta 14, Νίσυρος, 2016.