ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο «μπακαλόγατος» της Θεσσαλονίκης είναι ροκ
Πατέρας και γιος, το πριν και το μετά, ροκ και παράδοση
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
25/10/2016 | 00:28
Σε ένα στενάκι της συμπρωτεύουσας κάτω από ένα δέντρο, βρίσκεται ο "Μπακαβόγατος". Ιδιαίτερο μπακάλικο, διαφορετικό!
Το μπακάλικο αυτό δεν έχει μόνο παραδοσιακά τυριά, φρούτα, λαχανικά, πλυντηρέξ και γκαζόζες, αλλά και noodles, σόγια σως, βιολογικά προϊόντα, γάλα καρύδας και σοκολάτες χωρίς γλουτένη! Κοινώς, εκεί μέσα ζουν αρμονικά το χτες με το σήμερα, οι παλιότεροι με τους νέους και οι φωτογραφίες του Nick Cave με τα κάδρα των βοσκών της Βλάστης Κοζάνης!
Αναμνηστική φωτογραφία του κουνιάδου του στα βουνά της Βλάστης
Πολυκοσμία στο μπακάλικο, Κυριακή πρωί
Τον λένε Χρήστο Μπάκαβο, και το μπακάλικό του λέγεται "ΜπακαΒόγατος", ένα όνομα - έξυπνο παιχνίδι με την αγαπημένη ελληνική ταινία "Της Κακομοίρας" ή αλλιώς "Ο Μπακαλόγατος". Το μπακάλικό του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στο ίδιο σημείο, εδώ και 40 χρόνια. Η ιδιαιτερότητά του είναι, πως μπορεί να φαίνεται ένα συνηθισμένο μπακάλικο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Συμπράττουν εκεί πατέρας και γιος, με τη βοήθεια της μητέρας, και την παρέα της γυναίκας του γιου και των μικρών εγγονών. Οικογενειακώς! Γι'αυτό τον λόγο θα δείτε στον ίδιο χώρο χύμα κρασί και σαλάμια, και δίσκους των Ramones!
Μετά την εκκλησία, περνά όλος ο καλός ο κόσμος
Eίχαμε και τα τυχερά μας!
"Ήρθα στη Θεσσαλονίκη πριν 40 χρόνια από τη Βλάστη Κοζάνης και άνοιξα αυτό το μαγαζί στο κέντρο της πόλης. Το κέντρο άλλωστε ευνοεί την εμπορικότητα. Ερχόμενος στην πόλη έφερα μαζί μου την παράδοση του τόπου μου, ήρθα με κεφάλαιο και δημιούργησα το μαγαζί που βλέπετε. Προέρχομαι από κτηνοτροφική, τυροκομική και εμπορική οικογένεια. Ο πατέρας μου είχε κτηνοτροφείο, ο παππούς είχε τυροκομείο. Έφερα τα καλύτερα προϊόντα των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας - έχουμε μάλιστα και το ξακουστό μανούρι αέρος Βλάστης! Είναι δυσεύρετο!"
Γιατί; "Γιατί δεν υπάρχουν πολλά γίδια! Οι κτηνοτρόφοι παράτησαν το επάγγελμα γιατί δεν έβρισκαν γυναίκες! Έβρισκε η γυναίκα το επάγγελμα υποτιμητικό και δεν διάλεγε τον κτηνοτρόφο. Καλύτερα σου λέει, να είσαι σκουπιδιάρης στην πόλη παρά κτηνοτρόφος με λεφτά στο χωριό!"
Τυριά από τη Δυτική Μακεδονία
"Γιατί έφυγα από την Βλάστη και ήρθα εδώ; Ο κόσμος αφήνει τα ορεινά χωριά για την πόλη γιατί δεν υπάρχει παραγωγή. Οι πόλεμοι έγιναν για τους κάμπους και όχι για τα βουνά".
Πίσω από τα σκόρδα και τις πιπεριές, πάνω από τα ποτά, βινύλια και παλιά ραδιόφωνα!
"Από πάντα διάβαζα, είχα πάντα δίπλα στο πάγκο ένα βιβλίο. Ήθελα να έχω φιλολογικές και ιστορικές γνώσεις. Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να μορφώνεται και να διαβάζει. Τις κενές ώρες ποτέ δεν λείπει το βιβλίο!"
Ο Nick Cave σε κοιτά πάνω από τις σάλτσες
"Είμαι παντρεμένος 40 χρόνια. Έχω μια ωραία, δεμένη οικογένεια. Πιστεύω στην Αγία Τριάδα τη δική μου - οικογενειακή αρμονία, υγεία και ανάλογα λεφτά!"
Όσο μιλάμε μπαίνουν στο μαγαζί γιαγιάδες μετά την εκκλησία, Φιλιππινέζες με τα παιδιά τους, φοιτητές, πλούσιες κυρίες με ακριβά παλτό. Στα ράφια, σχεδόν τα πάντα! Και noodles και παραδοσιακά τυριά; "Τα έφερε η εξέλιξη της εποχής! Σήμερα είμαστε σε μια πόλη με διαφορετικούς πολιτισμούς, θέλουμε να καλύψουμε τα πάντα. Ήρθαν οι Φιλιππινέζοι; Θα έχουμε φιλιππινέζικα! Ήρθαν οι Άγγλοι; Θα φέρουμε εγγλέζικα! Όπως στην Αμερική, στην Κίνα, ο έμπορος πρέπει να φέρνει ό,τι ζητά η κοινωνία!".
Ο Χρήστος Μπακαβος
"Πώς είναι τώρα τα πράγματα; Μια φράση θα σου πω "Ο σώζον εαυτώ σωθήτω! Σκύψτε το κεφάλι και δουλέψτε! Εμείς σαν λαός έχουμε ένα μειονέκτημα, είμαστε αυτοκαταστροφικοί! Όλοι νομίζουμε ότι είμαστε μικροί θεοί και γίναμε άθεοι!".
"Πιστεύω στην Αγία Τριάδα τη δική μου - υγεία, ανάλογα λεφτά και οικογενειακή αρμονία!"
O Nick Cave σε κοιτά και πάνω από τα κρασιά!
"Με τον γιο εδώ δουλεύουμε μαζί, ταιριάζουμε το ροκ με την παράδοση! Αν εγκαταλείψεις την παράδοση όμως και είσαι μόνο με τους Ramones κάνεις μισή δουλειά - σαν να έχεις ένα τρένο μόνο με τη μηχανή και έχεις αφήσει πίσω τα βαγόνια - χρειαζόμαστε και το παρόν αλλά και το παρελθόν!".