Ελληνική μελέτη δείχνει ότι η μαστίχα Χίου ρίχνει την χοληστερόλη
Βελτιώνει τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης
Δημοσίευση 21/10/2016 | 17:53
Σε μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης, όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης κατά 5%, συντελεί η χρήση της μαστίχας Χίου, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» νοσοκομείου Χίου, Νίκο Σμυρνιούδη, η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.
«Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα 'γιατρικό' το οποίο χρησιμοποιείται 'δια πάσαν νόσον' θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με ενδείξεις: προβλήματα δυσπεψίας, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία. Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά», εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης.
Αναφερόμενος στη μελέτη εξηγεί ότι «πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μελέτη η οποία είχε σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκεσε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη, και συμπυκνωμένη. Στην μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε φάρμακο πραγματικό, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μία μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μία μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».
Αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον κ. Σμυρνιούδη έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο.
«Σε αυτή τη δεύτερη μελέτη, εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερόλη, δηλαδή δεν είχαν κάποιο στεφανιαίο νόσημα και δεν ήταν επίσημα διαβητικοί. Θέλαμε να δούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά όχι απόλυτη ένδειξη για να πάρουν φάρμακα, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τη μαστίχα. Τους μετρήσαμε στον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL κατά 5%. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς δρα η μαστίχα, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν στατιστικά, τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη για μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία», διευκρινίζει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου».
Αναφορικά με το επόμενο βήμα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πιλοτικών μελετών σε σχέση με τη χοληστερόλη ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει ότι «οι μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών. Δηλαδή η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε γύρω στα 200 άτομα και η δεύτερη γύρω στα 85. Οι δύο αυτές πιλοτικές μελέτες μας δίνουν ένα πάτημα για να προχωρήσουμε σε μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία θα περιλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία το έχουμε ζητήσει, είναι θετική, και αναμένουμε την επίσημη έγκριση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, στο πλαίσιο του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου».
Σε ερώτηση για το αν βλέπει να εγκρίνεται η μαστίχα Χίου και με την ένδειξη της χοληστερόλης, ο κ. Σμυρνιούδης ξεκαθαρίζει ότι «προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία».