Στο Διαδίκτυο ανεβαίνει το προσωπικό αρχείο του Αϊνστάιν
80.000 ντοκουμέντα ψηφιοποιούνται και θα διατεθούν προς όλους ελεύθερα
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 9/4/2012 | 00:00
Ένας πολύτιμος θησαυρός ιστορικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος άρχισε πλέον να διατίθεται online. Πρόκειται για το πλήρες αρχείο του ¶λμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο ανεβάζει στο Internet το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (όπου και ανήκει). Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν και τα άλλα στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες…
Το αρχείο περιλαμβάνει άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του σπουδαίου φυσικού, καθώς και επιστημονικά σημειωματάριά του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για πρώτη φορά τυπωμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC²).
Ο μεγάλος φυσικός έγραφε συχνά και όχι μόνο για επιστημονικά θέματα. Το αρχείο περιλαμβάνει σημειώσεις για την πολιτική και ζητήματα της καθημερινότητας, επιστολές στις γυναίκες που αγαπούσε, γράμματα στη φιλάσθενη μητέρα του, ενώ κρατούσε ακόμη και ταξιδιωτικά ημερολόγια.
Χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο. Μέσα από την σχετική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης σε τεκμήρια που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο ότι είχαν διασωθεί (φυλάσσονταν επιμελώς σε χρηματοκιβώτια).
Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).
Ένα ακόμη έγγραφο που αναμένεται να ανέβει online, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή γραμμένη το 1930 στα γερμανικά που έστειλε στην αραβική εφημερίδα «Falastin», προτείνοντας τη σύσταση ενός μυστικού συμβουλίου που θα συνέβαλλε στον τερματισμό της εβραιο-αραβικής σύγκρουσης στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη.
Ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του (μαζί με τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του) μετά το θάνατό του το 1955.
Το online αρχείο του ¶λμπερτ Αϊνστάιν βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.alberteinstein.info/