Άγνωστες συνοικίες: Η Γούβα του Βάβουλα στον Πειραιά
Από που πήρε το όνομά της;
Δημοσίευση 25/10/2016 | 17:09
Η «Γούβα του Βάβουλα» είναι μια άγνωστη (εκτός Πειραιά), συνοικία που βρίσκεται κοντά στον κέντρο του Πειραιά και εκτείνεται από την λεωφόρο Ομηρίδη Σκυλίτση στα βόρεια (παράλληλα στις γραμμές του ηλεκτρικού) μέχρι την Ε. Βενιζέλου στα νότια, ενώ από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από την λεωφόρο 34ου Συντάγματος μέχρι την οδό Παύλου Κουντουριώτη.
Βρίσκεται απέναντι από το καπνεργοστάσιο «Κεράνης» στον Πειραιά. Το όνομα της συγκεκριμένης συνοικίας είναι ένα μείγμα από πολλές συγκυρίες και γεγονότα.
Το τμήμα λοιπόν αυτό της πόλης έχει το χαμηλότερο υψόμετρο, μηδενικό έως και αρνητικό, βρισκόμενο δηλαδή σε χαμηλότερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρουσιάζει λοιπόν την εικόνα μιας τεράστιας «γούβας» ή «λάκκου» (λέγεται αλλιώς και ο «λάκκος του Βάβουλα»). Από αυτή την μορφολογία προέρχεται και το πρώτο συνθετικό της ονομασίας της.
Το δεύτερο συνθετικό, δηλαδή το «Βάβουλα» προέρχεται από την ιστορία της περιοχής. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βαβούλας (ο τόνος που ανεβαίνει είναι παραφθορά του ονόματός του), γιος του Χιώτη ναυμάχου της επανάστασης του 1821 Ιωάννη Βαβούλα, είχε χτίσει το αρχοντικό του στην κορυφή του λόφου που υψώνεται στα βορειοδυτικά. Το αρχοντικό δέσποζε στο τοπίο εκείνη την εποχή και ξεχώριζε. Το οικόπεδο κάλυπτε μια τεράστια έκταση μεταξύ και των οποίων το ύψωμα. Το αρχικό κτήμα του Βαβούλα εκτεινόταν από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι και το Νέο Φάληρο!
Από τότε που χτίστηκε το αρχοντικό, διάφορες μονοκατοικίες και ορισμένα διώροφα σπίτια, χτίστηκαν τριγύρω με την περιοχή να παίρνει ένα λαϊκό χαρακτήρα, με πολλά ουζομαγειρία, μικρές βιοτεχνίες ή και εργοστάσια, αλλά και αποθήκες. Τα παιδιά της περιοχής έπαιζαν ποδόσφαιρό στην λεγόμενη και «αλάνα του Βάβουλα», ένα τμήμα του οικοπέδου που παρέμενε χέρσο.
Οι απόγονοι του Δημήτρη Βαβούλα πουλούσαν τμηματικά το τεράστιο οικόπεδο. Την δεκαετία του ’80, η έπαυλη Βαβούλα κατεδαφίστηκε και ανακαλύφθηκε σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Η συνοικία, παραμένει λαϊκή μέχρι σήμερα, ενώ εκτός από τους Πειραιώτες που την γνωρίζουν, κάποιοι μπορεί να την ξέρουν από το ρεμπέτικο τραγούδι «Μες του Βάβουλα τη Γούβα» που συνέθεσε και τραγούδησε ο Στέλιος Κερομύτης (κάποια περίοδο λογιζόταν ως το αντίπαλο δέος του Μάρκου Βαμβακάρη), που καταγόταν από την περιοχή.