Η ανάπλαση της περιοχής Χρηματιστηρίου και Άνω Λαδάδικα έκανε την περιοχή που λέγεται ευρέως "Βαλαωρίτου" (ακόμη κι αν απέχει από την οδό Βαλαωρίτου 3-4 δρόμους) να ανθίσει και να αλλάξει όψη.
Οι οδοί Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Βεροίας, Ερνέστου Εμπράρ, Ολυμπίου Διαμαντή, η οδός Βηλαρά μέχρι την οδό Καθολικών, Πάικου και τα μικρότερα δρομάκια αλλάζουν μορφή και χαρακτήρα!
Μικρά και μεγάλα μαγαζιά απλώνουν τα χρώματά τους και τα τραπεζάκια τους στο δρόμο, ενώ ο κόσμος αρχίζει να κατηφορίζει στα στενά που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε, λίγο πιο κάτω από τη Φράγκων.
Κι όμως αυτή η περιοχή έχει μια ιδιαίτερη χάρη ανάμεσα στα παλιά σκονισμένα κτίρια, μια ανάσα πάνω από την πολύβουη Τσιμισκή και κάτω από την πολυσύχναστη Βαλαωρίτου. Η Τσιμισκή κόβει τα Λαδάδικα στα δύο, στα Άνω και τα Κάτω. Το κάθε ένα, με δικό του χαρακτήρα.
Mετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης η περιοχή έχασε τη δυναμική της. H περίοδος παρακμής κράτησε μέχρι το σεισμό του 1978 οπότε εγκαταλείφτηκε για περίπου δύο δεκαετίες. Η δυναμική που απέκτησε η Βαλαωρίτου όμως τα τελευταία 10 χρόνια, και ταυτόχρονα η άνοδος των Λαδάδικων που είχαν παρακμάσει εντελώς τα προηγούμενα χρόνια, βοήθησε την άνθιση της περιοχής. Ήταν άλλωστε, στη μέση αυτών των σημείων. Σαν να πίεζε η εξέλιξη από πάνω και από κάτω.
Η περιοχή του Φραγκομαχαλά, κρύβει μυστικά και κτίρια που αν τα βλέπαμε όπως ήταν, θα θαμπωνόμασταν. Στην οδό Αγίου Μηνά δεσπόζει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Κάποτε το 1906 εδώ υπήρχαν 32 εργαστήρια, 7 μαγαζιά, 3 ποτοπωλεία, ένα εργοστάσιο ποτοποιίας και ένα χάνι.
Tο Μπενσουσάν Χαν όπως ήταν παλιά (αρχείο Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης)
Η οδός Φράγκων μπροστά στην Οθωμανική Τράπεζα (αρχείο Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης)
Στην οδό Εδέσσης, κάποτε οι γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης Κύρτση και Τουρπάλη έχτισαν εμπορικά κτίρια και χάνια! Το κτίριο στον αριθμό 6 της οδού Εδέσσης (οδός Τας Χάνι όπως λεγόταν τότε) είναι το περίφημο Μπενσουσάν Χαν, εδώ που γίνονται πλέον εκθέσεις φωτογραφίας και πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις.
Σήμερα αν κοιτάξετε πάνω σε όλα τα σημεία των Άνω Λαδάδικων, εκτός από κάποια loft και κάποιες πολυκατοικίες που είναι κατοικίσιμες, θα δειτε πως στους ορόφους που κάποτε στέγαζαν βιοτεχνίες και τα μηχανήματα έκαναν φασαρία, τώρα υπάρχουν μόνο καλλιτεχνικές μικρές παρεμβάσεις στα κτίρια, γκραφίτι, ζωγραφιές σε τζάμια παραθύρων, και αν περάσετε βράδια από εκεί, θα ακούσετε μπάντες να κάνουν πρόβα.
Μια εικαστική παρέμβαση που έδωσε αμέσως χαρακτήρα στην οδό Ερνέστου Εμπράρ
Ο πολυχώρος Ypsilon που αναβάθμισε τη γειτονιά
Μπαράκια και κλαμπ τη νύχτα δίνουν ζωή στο δρόμο
Κυριακάτικα πάρτι στην οδό Βεροίας με τη συμμετοχή όλων των μπαρ, εστιατορίων και μαγαζιών της γειτονιάς
Καλλιτέχνες και εναλλακτικοί, ανεβαίνουν τα σκαλιά της μπλε πόρτας.
Κρυμμένα στούντιο σε ορόφους, εκεί που παλαιότερα ήταν βιοτεχνίες.
Το "Art House" ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξε στην οδό Βεροιας
Ο "Γορίλας" από τη μέρα του Opening και μετά, δεν έμεινε μέρα άδειος