Το Μόναχο γιορτάζει 30 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου
Δημοσίευση 10/11/2016 | 15:03
Το 1987 μια παρέα φίλων, Ελλήνων της δεύτερης γεννιάς μεταναστων και οι γερμανοί φίλοι τους, παρουσίασαν στο σινεφίλ κοινό του Μονάχου μια χούφτα Ελληνικές ταινίες. Σε επαφή και κατά καιρούς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματιγράφου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και κυρίως σε άμεση συνεργασία με τους δημιουργούς που επισκέπτονται κάθε χρόνο για τον λόγο αυτό το Μόναχο εδραιώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης ένα μικρό φεστιβάλ προβολής του ελληνικού κινηματογράφου. Ονόματα σκηνοθετών όπως του Παντελή Βούλγαρη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκου Κούνδουρου, Τώνιας Μαρκετάκη, Νίκου Περάκη, Κώστα Φέρρη, Σωτήρη Γκορίτσα, Περικλή Χούρσογλου, Stephan Haupt, κοσμούν τον κατάλογο των καλεσμένων της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο. Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι σήμερα ένα σταθερό πολιτιστικό γεγονός που το περιμένουν ανυπόμονα Έλληνες και Γερμανοί κάθε Νοέμβρη. Ήταν η αρχή της γνωριμίας του γερμανικού κοινού με τα δρώμενα στον ελληνικό κινηματογράφο και σήμερα συναντάμε συχνά ανάλογες πρωτοβουλίες σε διάφορες πόλεις.
Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι σήμερα η αρχαιότερη συνεχόμενη ελληνική πολιτιστική εκδήλωση στον εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκό χώρο!
Σήμερα, 30 χρόνια μετά, από αυτήν την κινητοποίηση έχει προκύψει μια Εβδομάδα Κινηματογράφου, με 10 δραστήρια άτομα και με περισσότερες από 20 προβολές ταινιών.
Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, για την επέτειο των 30 χρόνων, έδεσε αρμονικά μεγάλα αριστουργήματατου ελληνικού Κινηματογράφου από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Παντελή Βούλγαρη, με έργα νέων ελλήνων σκηνοθετών. Η ταινία της έναρξης ανήκει στον Κώστα Γαβρά με το έργο του «Ο Παράδεισος στη Δύση». Το έργο είναι το γυρισμένο το 2009 και έφερε μπροστά στην κάμερα έλληνες, γερμανούς, ιταλούς και γάλλους ηθοποιούς. Εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και την έντονα φορτισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό θέμα, η ταινία ρίχνει μια γλυκόπικρη και ενεργή ματιά πάνω τους.
Στα μάτια ενός θεατή αποκαλύπτεται ένα δίπολο ανάμεσα στις ταινίες της Εβδομάδας Κινηματογράφου. Στη μία άκρη βρίσκεται το θέμα δυναμικές Γυναίκες, από την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη και τη «Μήδεια» του Γραμματικού, στις «Νύφες» του Βούλγαρη και την Ελένη (ταινία «SMAC») του Ηλία Δημητρίου. Στον αντίποδα υπάρχουν ταινίες με κεντρικούς ήρωες του Άντρες, όπως το «SUNTAN» του Αργύρη Παπαδημητρίου (ένας δύσκαμπτος ήρωας βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας και ανακαλύπτει μια νεότητα, την οποία δεν έζησε ποτέ), το «CHEVALIER» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (μια ομάδα αντρών μας δείχνει με χιούμορ τον ανδρισμό των Ελλήνων).
Η οικονομική κρίση παραμένει ένα δυνατό θέμα, το οποίο κινεί και εμπνέει τη θεματική των ελληνικών ταινιών, δίνοντας όλο και περισσότερα κινηματογραφικά είδη: Μοναχικοί ήρωες βρίσκονται στο επίκεντρο του θρίλερ «Τετάρτη 04:45» και στο γουέστερν «INVISIBLE». Στο δράμα « SMAC» μία πολυκατοίκια στην Αθήνα συμβολίζει μια κατακόρυφα δομημένη κοινωνία, καθώς στο ντοκυμαντέρ «Next Stop: Utopia» παρουσιάζονται οι συλλογικές προσπάθειες των εργαζομένων, που αποσκοπούν να σώσουν την εργασία τους μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών.
Οι καλεσμένοι της φετινής χρονιάς στην 30η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου (SMAC) και ο Μένιος Καραγιάννης (33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη). Θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στο τέλος των προβολών θα είναι στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος της Εβδομάδας, ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Ζελέπος, από το Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, θα παρουσιάσει με τη διάλεξή του, τους σκοτεινούς αιώνες της Ιστορίας της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα 1453 – 1821 μ.Χ.
Το Griechisches Filmforum München (Φόρουμ Ελληνικών Ταινιών του Μονάχου) από το 1987 οργανώνωνει τη Griechische Filmwoche München (Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου), τη δουλειά των ελλήνων σκηνοθετών στα πλαίσια της διευρωπαϊκής πολιτισμικής ανταλλαγής. Είναι μία πολιτιστική εκδήλωση του Griechisches Filmforum e.V., μέλους του Verein Filmastadt München (Σύλλογος Δημοτικού Κινηματογράφου του Μονάχου) και της Münchener Stadtbibliothek (Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μονάχου). Η Εβδομάδα Κινηματογράφου χρηματοδοτείται από το Kulturreferat der Landeshauptstadt München (Τμήμα Πολιτισμού του Μονάχου).