Τι προκάλεσε το σοβαρό πρόβλημα του Θάνου Πλεύρη
Το μεγάλο ζήτημα που φέρνει στο φως η περίπτωση του
Δημοσίευση 16/11/2016 | 17:12
Την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και τη δημιουργία πολυανθεκτικών, ακόμη και πανανθεκτικών μικροβίων, φέρνει στο φως η περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, σύμφωνα με το iatronet.gr.
Ο 39χρονος δικηγόρος και πολιτικός νοσηλεύεται για τρίτη μέρα, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Υπέστη γενικευμένη λοίμωξη (σήψη) έπειτα από μικροεπέμβαση για κιρσούς σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη είναι σταφυλόκοκκος και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για πολυανθεκτικό στέλεχος, αλλά μεταδόθηκε κατά την επέμβαση.
Ο σταφυλόκοκκος δεν θεωρείται πολύ επικίνδυνο μικρόβιο, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρά περιστατικά. Στην περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, η λοίμωξη ξεκίνησε ήπια, αλλά εξελίχθηκε δυσμενώς, με αποτέλεσμα να απειλείται σήμερα ακόμη και η ζωή του.
Το φαινόμενο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι συχνό και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι “πρωταθλήτρια” σε κατανάλωση αντιβιοτικών και σε παρουσία πολυανθεκτικών μικροβίων.
Όπως αναφέρεται σήμερα στο “Έθνος”, η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών “εκπαιδεύει” τους παθογόνους μικροοργανισμούς να επιβιώνουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπισή τους όταν υπάρξει σοβαρή ανάγκη. Χειρουργεία, εντατικές και κοινοί θάλαμοι νοσηλείας βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων...
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, προειδοποιώντας ότι 3.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας εξαιτίας σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Αντιβιοτικά
Το μέλλον είναι δύσκολο, καθώς η επιστημονική έρευνα δεν παράγει πλέον νέα αντιβιοτικά, με τον ρυθμό που απαιτεί η αυξανόμενη αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών.
Ενδεικτικό είναι πως την περίοδο 1983 - 1987 είχαν κυκλοφορήσει 16 νέα αντιβιοτικά, αριθμός που μειώθηκε σε μόλις δέκα την πενταετία 1993 - 1997, σε πέντε την περίοδο 2003 - 2007 και σε μόλις δύο την πενταετία 2008 - 2012.
Η διασπορά στελεχών ανθεκτικών στα περισσότερα αντιβιοτικά ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με αποτέλεσμα την παράταση της νοσηλείας τους, την αύξηση της θνητότητας και την αύξηση του κόστους νοσηλείας για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι οι περισσότερες λοιμώξεις καταγράφονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (54,9%), στις παθολογικές κλινικές (27,4%) και στους χειρουργικούς τομείς (17,7%).