E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα 16 φαραωνικά έργα που αλλάζουν τον κόσμο

Γιγαντιαία κατασκευαστικά projects που βελτιώνουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων

Δημοσίευση 18/11/2016 | 00:05

Τα 16 φαραωνικά έργα που αλλάζουν τον κόσμο

Ο κόσμος είναι γεμάτος με τεράστια κατασκευαστικά projects που συμβαίνουν σχεδόν κάτω από την μύτη μας χωρίς να το γνωρίζουμε.

Αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, οι οποίες συνολικά όλες μαζί θα αλλάξουν σημαντικά προς το καλύτερο τον κόσμο στον οποίο ζούμε, ακόμα και αν δεν επηρεάζουν άμεσα την δική μας καθημερινότητα.

Ποια είναι αυτά; Δείτε παρακάτω:

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη στο Πιντάνγκ της Κίνας. Μπορεί να συλλάβει σήματα που προέρχονται περισσότερα από 1000 έτη φωτός από την Γη.

Μετά από 17 έτη κατασκευής, τον Ιούνιο άνοιξε το τούνελ Gotthard Base στις ελβετικές Άλπεις. Με 56 χιλιόμετρα μήκος, είναι το μακρύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο αλλά και αυτό στο μεγαλύτερο βάθος, αλλάζοντας άρδην τις μεταφορές στην κεντρική Ευρώπη.

Η νέα διόρυγα του Παναμά άνοιξε τον Ιούνιο, 102 χρόνια μετά την πρώτη. Κόστισε 5,4 δισ. δολάρια και εργάστηκαν 40000 άτομα στην κατασκευή της. Τριπλασίασε τον αριθμό πλοίων που μπορούν να διασχίζουν το πέρασμα.

Το 2026 θα ολοκληρωθεί στην πόλη Μπάσρα του Ιράκ ο ουρανοξύστης The Bride, που θα φέρει φωτοβολταϊκά πάνελ στην επιφάνεια του ικανά να παράγουν όση ενέργεια χρειάζεται. Όσο για το ύψος του, αυτό θα φτάνει τα 1.151 μέτρα(!) και θα είναι φυσικά ο ψηλότερος στον κόσμο. Θα περιλαμβάνει εκτός απο γραφεία, πάρκα και σιδηρόδρομο.

Η γέφυρα Jiaozhou Bay ολοκληρώθηκε το 2011 και είναι η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που διασχίζει την θάλασσα. Με μήκος 42 χιλιομέτρα, όσο ένας μαραθώνιος, μείωσε κατά το ήμιση τον χρόνο για μετακίνηση από την ηπειρωτική Κίνα στο νησί Χιουνγκντάο.

To 2015 το φράγμα Ιταϊπου στα σύνορα Βραζιλίας-Παραγουάης, παρήγαγε 89,5 ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο οποιοδήποτε άλλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο. Καλύπτει από μόνο του το 75% των αναγκών της Παραγουάης και το 20% της Βραζιλίας.

Το Crossrail του μετρό του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει 10 νέες γραμμές που θα ενώνουν 30 σταθμούς με νέα τούνελ. Θα ξεκινήσει σταδιακά τη λειτουργία του το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Η σιδηροδρομική γραμμή Χιντεραμπάντ μήκους 74 χιλιομέτρων η οποία θα φέρει επιτέλους τηλεπικοινωνιακό έλεγχο στις σιδηροδρομικές μεταφοές της Ινδίας. Ολοκληρώνεται το 2017.

Η γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάου θα ενώνει τρεις τεράστιες πόλεις δημιουργώντας μια περιοχή με 42 εκ. πληθυσμό.

Το Mall of the World στο Ντουμπάι θα είναι ενα κολοσσιαίο έργο, εννιά φορές μεγαλύτερο από το Mall of America. Όταν ολοκληρωθεί το 2029, θα έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία και θα διαθέτει δικό του τραμ.

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, σχεδιάζει την ανάπτυξη "έξυπνων πόλεων", ανακατασκευασμένες περιοχές στις ΗΠΑ, με πλήρη κάλυψη ιντερνετ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τελευταία τεχνολογία αυτοματισμών.

Το Μετρό του Ριάντ στην Σαουδική Αραβία, συνολικού κόστους 23,5 δισ. δολαρίων, θα περιλαβάνει και τον αριστουργηματικό σταθμό που σχεδιάστηκε από την αείμνηστη Ζαχα Χαντίντ. Τα 109 χλμ γραμμών, θα αλλάξου ριζικά τις μετακινήσεις στην σαουδαραβική μεγαλούπολη όταν το μετρό ξεκινήσει να λειτουργεί το 2019. 

Η πόλη Σόνγκντο στην Νότια Κορέα, είναι μια "έξυπνη πόλη" που ολοκληρώθηκε το 2015 σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Ιντσεόν, με το αστρονομικό κόστος της να φτάνει τα 40 δισ. δολάρια. Οι 67.000 κάτοικοι της θα ζουν σε κτίρια και όπου τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους διαδικτυακά. από τα φώτα μέχρι τα γειτονικά διαμερίσματα, ενώ ακόμα και οι δρόμοι θα διαθέτουν υπολογιστικά συστήματα. 

1,274 τρισ. κυβικά λίτρα νερού θα μεταφέρονται από τον ποταμό Γιανκτζέ με τον τεράστιο αγωγό που θα ενώνει τον Νότιο με τον άνυδρο Βορρά της Κίνας.

79 δισ. δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί.

Τον περασμένο Ιούλιο η Νορβηγία ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής του πρώτου υποθαλάσσιου τούνελ που θα επιπλέει μέσα στο νερό, συνολικού κόστους 25 δισ. δολαρίων. Σκοπός του η ένωση του Σόγκνεφιορντ, του δεύτερου μεγαλύτερου φιόρδ του κόσμου με την υπόλοιπη χώρα.

Το 20ετές πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Τουρκίας, ένα σχέδιο που ξεκίνησε το 2012, προβλέπει την κατεδάφιση 7 εκ. κτιρίων(!) και την αντικατάσταση τους με νέες αντισεισμικές κατασκευές. Το πρόγραμμα-μαμούθ έχει ανάλογο κόστος φυσικά, φτάνοντας στο αστρονομικό ποσό που ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια. Μπιτ παρά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αληθινή ιστορία πίσω από τους Moomins: Τι έκρυβε η δημιουργός τους

Πρόσωπα 04.04.2025
Σοφία Γιάνσον: Η θεματοφύλακας του μαγικού κόσμου των Moomins

Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη ευθεία 14 χλμ στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 04.04.2025
Ο δρόμος που κάνει τους οδηγούς να... ξεχάσουν το τιμόνι!

Gen Z: Η αλήθεια πίσω από τα seχ parties και το μυστικό της συναισθηματικής σύνδεσης

Νέα Εποχή 04.04.2025
Η Γενιά Z και η διαφορετική προσέγγιση στη σεξουαλικότητα

Απαγορευμένο διαδίκτυο: Τι συμβαίνει όταν γκουγκλάρεις στην Κίνα

Νέα Εποχή 04.04.2025
Το νέο σινικό τείχος της Κίνας

Το Πακιστάν κυνηγά Αφγανές ακτιβίστριες: Γιατί η επιστροφή τους σημαίνει θάνατο

Stories Χτες
Η απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που κινδυνεύει με θάνατο

10 αποφθέγματα του πολυδιάστατου συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν

Πρόσωπα Χτες
Χιούμορ, σοφία και διορατικότητα

Μήπως ο Έλον Μασκ κούρασε; Η ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο που κανείς δεν περίμενε

Απόψεις Χτες
Μήπως το αποτέλεσμα σε μια swing state είναι ενδεικτικό;

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η μεγάλη επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας

Αρχιτεκτονική Χτες
Θα εξυπηρετεί 40 εκατομμύρια επιβάτες

Η 30χρονη που τη χτύπησε κεραυνός και επέζησε

Stories Χτες
Πως άλλαξε η ζωή της