19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους
Δημοσίευση 23/11/2016 | 17:48
Τοποθεσία: Πύργος, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη
Είσοδος ελεύθερη
Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 3/12 σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πύργο, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη. Και δίνει στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio.
Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον , εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια, οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.
Φέτος, το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στην φιλόξενη Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema), και την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε. της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.
Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι . Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Και πάντως καθόλου μα καθόλου βαρετή… Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τη δική τους ταινία. Με εγκύκλιό του άλλωστε, το Υπουργείο Παιδείας, ενθαρρύνει την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στο Φεστιβάλ.
Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου, δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής . Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα –είναι δυστυχώς τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι.
Βέβαια, οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας (πολυβραβευμένες στην πλειονότητά τους και προερχόμενες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ), μπορεί να ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, όμως στηλιτεύουν την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εδώ, δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.
ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχιας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες, η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές... Και βέβαια η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στην ζωή των παιδιών.
Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης.
Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.
Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).
Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια πενήντα ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
Περισσότερες πληροφορίες: www.olympiafestival.gr