Το πιο θρεπτικό γλυκό του κόσμου, φτιαγμένο από Ιταλό επιστήμονα
Η πιο ιδιαίτερη σούπερ τροφή
Δημοσίευση 2/12/2016 | 00:17
"Ποιος λέει ότι οι υγιεινές τροφές πρέπει αναγκαστικά να έχουν άσχημη γεύση;" Φαίνεται ότι αυτό το ερώτημα ενέπνευσε τον καρδιολόγο Valerio Sanguigni να δημιουργήσει ένα νόστιμο παγωτό με πολλά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό και ταυτόχρονα αυξάνουν την απόδοση στην άθληση, στους εφήβους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η Ιταλική κουζίνα και τα συστατικά της όπως το ελαιόλαδο, οι ντομάτες και το κόκκινο κρασί συμβάλλουν στην μακροζωία. Ο Sanguini όμως θεωρώντας ότι πολλές τροφές χάνουν τα πλούσια αντιοξειδωτικά στοιχεία τους φτάνοντας στο τραπέζι, αποφάσισε να λύσει αυτό το πρόβλημα με... το παγωτό.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά διατηρούνται καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως η ιδέα του για παγωτό μπορεί να ακούγεται παράξενη στους περισσότερους, έχει όμως γερή βάση. Αναμιγνύοντας φυσικά συστατικά πλούσια σε αυτές τις ουσίες, όπως η σκόνη κακάο, τα φουντούκια και το πράσινο τσάι, σε μια μυστική συνταγή για το καλύτερο παγωτό της Ρώμης, ο καρδιολόγος δημιούργησε μια από τις πιο ιδιαίτερες σούπερ τροφές του κόσμου.
Για να αποδείξει την θεωρία του, ο ίδιος τέσταρε τρεις τύπου παγωτού με αντιοξειδωτικά στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Rome Tor Vergata. Τους έδωσε λοιπόν μερικά δείγματα από το γλύκισμα, αλλά και απλό παγωτό και στη συνέχεια τους έβαλε να ασκηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν σε ένα ποδήλατο. Οι φοιτητές που είχαν καταναλώσει το υπερ-παγωτό φαίνεται ότι τα πήγαν καλύτερα από εκείνους που είχαν από το απλό. Και μιας και κανείς τους δεν ήξερε ποιος έφαγε το κανονικό και ποιος το σπέσιαλ αποκλείστηκε και η περίπτωση της "placebo" εμπειρίας.
Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα φυσικό παγωτό πλούσιο σε πολυφαινόλες βελτιώνει όχι μόνο την αγγειακή λειτουργία, αλλά αυξάνει και τις αντοχές στην άσκησημ καθώς βοηθά και στη μείωση του άγχους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καρδιολόγος. Τα αποτελέσματα της έρευνας του δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition.