Ολοκληρώθηκε το Eurogroup ‑ Τι αποφασίστηκε για την Ελλάδα
Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Δημοσίευση 5/12/2016 | 20:16
Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Έπειτα από τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, οι κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο επισήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, καθώς εξ αρχής είχε συμφωνηθεί ότι αυτά συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του, καθώς, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις δύο αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, τόνισε: «Μακάρι να υπήρχαν δύο απόψεις. Στο τραπέζι νομίζω ότι υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες, γι' αυτό αφήσαμε τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα για αργότερα».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι, πέραν όλων των άλλων, το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας της να «ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Επιπρόσθετα και εφόσον υπάρχει συμφωνία το Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσει τη δική του Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους.
Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα στις μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές, ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».
Ο κ. Ρέγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:
* Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
* Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
* Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.