Τα Χριστούγεννα που ο Αλ Καπόνε γέμισε την Αθήνα με λεφτά
Πως η ελληνική αστυνομία χάλασε τα σχέδια των Αμερικανών γκάγκστερ
Δημοσίευση 20/12/2016 | 00:22
Το 1932 ο Αλ Καπόνε ήταν κυρίαρχος στην Αμερική, έχοντας φτιάξει ένα ολόκληρο δίκτυο με παράνομες δραστηριότητες. Εμπόριο λαθραίων ποτών, προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά, πορνεία, και διακίνηση πλαστών χρημάτων.
Η Αστυνομία είχε φτιάξει ειδική ομάδα παρακολούθησής του, αλλά δεν κατάφερνε να τον συλλάβει. Πάντα την τελευταία στιγμή έβρισκε κενά στο νόμο και κυκλοφορούσε ελεύθερος.
Οι ισχυροί δεσμοί συγγένεις που είχε με την Ιταλία, του δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Ευρώπη. Με έγγραφό της η Federal Bank προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι πολλά εκατομμύρια δολάρια έχουν παραχαραχτεί και θα διανεμηθούν στην αγορά, από έμπιστους του Αλ Καπόνε. Μάλιστα είναι τόσο καλοδουλεμένη η παραχάραξη, που είναι δισδιάκριτη ακόμα και από έμπειρους τραπεζίτες. Με νεό έγγραφό δίνει σαφές οδηγίες για το πως θα αναγνωριστούν τα πλαστά δολάρια.
Όμως οι μαφιόζοι είχαν κερδίσει χρόνο και η αγορά γέμισε με δολλάρια, που δεν είχαν καμία πραγματική αξία. Ο πατέρας του Μιλτιάδη Έβερτ, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Έβερτ, αναλαμβάνει να βρεί τους διακινητές.
Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται όταν τα πρώτα δολάρια φθάνουν στα γκισέ των τραπεζών. Το σχέδιο πανέξυπνο, είχαν διοχετεύσει τα δολάρια μέσω των ιερόδουλων και των λαδέμπορων.
Τα πρώτα στόματα ανοίγουν, και ο διαμόνιος αστυνομικός φθάνει και συλλαμβάνει τα πρωτοπαλίκαρα του Αλ Καπόνε που είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο μέσα στα πορνεία της Αθήνας. Τα ονόματα αυτών, Σάμουελ Μπίλζεμπεργκ και Αντόνιο Ντερίγο.
Εκείνη τη χρονιά εκατοντάδες Αθηναίοι έκαναν Χριστούγεννα με πλαστά δολάρια που έβρισκαν σε χαμηλές τιμές, στη μαύρη αγορά. Παρόλο τη σύλληψη των μαφιόζων τα δολάρια κατέληξαν στην Τουρκία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο εμπόριο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ