E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατρακυλάει η οικονομία της Τουρκίας

Στο χειρότερο σημείο από το 2009 λόγω της παρατεινόμενης πολιτικής κρίσης

Δημοσίευση 12/12/2016 | 18:42

Κατρακυλάει η οικονομία της Τουρκίας

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει σαφώς την οικονομία στην Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες, να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους στο τοπικό νόμισμα, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην εσωτερική οικονομία.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1,8%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως απότομο, καθώς τα στοιχεία κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, πριν την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έδειχναν μία εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρχε αύξηση 5,9%, ενώ συνολικά στα δύο πρώτα τρίμηνα (μέχρι και τον Ιούλιο του 2016), η τουρκική οικονομία είχε «μεγαλώσει» κατά 4,5%.

Η δε ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία, προέκυψε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας για το 2015 από το 4%, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, στο 6,1%. Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, αυτό δεν διευκρινίζεται πώς προέκυψε, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί.

Εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ, η λίρα διολίσθησε σε τόσο σημαντικό βαθμό, που ανταγωνίζεται πλέον την πτώση του μεξικανικού Πέσος, ανάμεσα στα νομίσματα με τη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει σαφώς την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή μετά το πραξικόπημα, ενώ έπονται οι αλλαγές στο σύνταγμα, τις οποίες έχει δρομολογήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος αντέδρασε στην κρίση ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν πατριωτισμό και να στηρίξουν το νόμισμα και την οικονομία της χώρας τους.

Ενόψει του δημοψηφίσματος, η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση του λαού, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια, η ανάπτυξη είχε αποφέρει αυξήσεις αποδοχών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Ξημέρωσε με ρεύμα στις δύο χώρες ‑ Πρόβα για το «Zero Day» το χθεσινό χάος;

Κόσμος 29.04.2025
Τα σενάρια που πυροδότησε για κυβερνοπόλεμο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι φειδωλές δηλώσεις των Αρχών

Ουαλία: Ποινή καθειρξης σε 14χρονη ‑Μαχαίρωσε δύο καθηγήτριες και μια συμμαθήτριά της

Κόσμος Χτες
Μια 14χρονη καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών επειδή επιχείρησε να σκοτώσει με μαχαίρι δύο εκπαιδευτικούς και μια άλλη μαθήτρια σε σχολείο της Ουαλίας

Πατέρας 2 παιδιών έπινε χυμό κράνμπερι για ουρολοίμωξη ‑«Ο κόσμος άλλαξε εν μία νυκτί» όταν αποδείχθηκε «ανίατος» καρκίνος

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας δύο παιδιών νόμιζε ότι είχε ουρολοίμωξη - μέχρι που του είπαν ότι επρόκειτο για «ανίατο» καρκίνο της ουροδόχου κύστης που είχε εξαπλωθεί

Τα σκάνδαλα του BBC: Σοκάρει ανεξάρτητη έρευνα για κατάχρηση εξουσίας

Κόσμος Χτες
Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, δήλωσε ότι το BBC θα υιοθετήσει τις συστάσεις «άμεσα», αναφέροντας ότι οι αξίες του οργανισμού πρέπει να τηρούνται καθημερινά και προχωρά σε μια σειρά από νέα μέτρα

Θύμα κλοπής η Ειρήνη Μουρτζούκου

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές, για την ώρα, εξετάζουν το συμβάν και προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη

Έσκασε η «βόμβα»: Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ ‑ «Ανάσα» για τους Έλληνες

Οικονομία Χτες
Το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ

Σοκ στον αέρα: Κουνέλι προκαλεί πυρκαγιά σε πτήση στα 10.000 μέτρα!

Κόσμος Χτες
Τρόμος για τους 153 επιβάτες που έβλεπαν το αεροπλάνο να βγάζει φωτιές

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

Ελλάδα Χτες
Στη Βουλή έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας η δικογραφία για τα Τέμπη

Μπλακ άουτ σε Ισπανία ‑ Πορτογαλία: Αποκαλύφθηκε η αιτία των διακοπών ρεύματος

Ελλάδα Χτες
Πόσες ώρες θα χρειαστούν για επανέλθουν στην κανονικότητα

Τραμπ σε Μακρόν: «Δεν πρέπει να είσαι εδώ» ‑Τι είπε ο ειδικός που διάβασε τα χείλη του

Κόσμος Χτες
Ειδικός στην ανάγνωση χειλιών αποκαλύπτει τον διάλογο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου