E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είναι δυνατόν ν’ αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε το ουίσκι;

Το Johnnie Walker Red Rye Finish ήρθε για να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που πίνουμε το ουίσκι αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε!

Δημοσίευση 14/12/2016 | 17:22

Είναι δυνατόν ν’ αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε το ουίσκι;

Μοιάζει σχεδόν τρομακτικό να έχει δώσει κανείς όλο του το είναι σε ένα project και να τολμάει να το παραδίδει στους ειδικούς, στων οποίων τα χέρια μπορεί δυνητικά να κατακερματιστεί.

Αυτό ακριβώς έκανε η Emma Walker, η master blender του οίκου Johnnie Walker, όταν για τη δοκιμή του νέου προϊόντος αποφάσισε να πάει το Johnnie Walker Red Rye Finish σε ένα οδοιπορικό από τη Σκωτία μέχρι τη Νέα Υόρκη. Η πορεία από το «σπίτι» του ουίσκι μέχρι τον τόπο του Manhattan, ήταν ένα αβέβαιο ταξίδι ανακαλύψεων. Όταν η Emma βγήκε στους δρόμους του Manhattan η εμπιστοσύνη της στο Johnnie Walker Red Rye Finish συνοδευόταν από κάποιες πινελιές ρεαλισμού, αισιοδοξίας και ελπίδας.

Το κλασσικό manhattan φτιάχνεται με βάση του το αμερικανικό ουίσκι. Θα μπορέσουν οι Νεοϋορκέζοι να δεχτούν την παραλλαγή ενός blended ουίσκι στην «μητρική» τους γεύση;

Κι αυτοί δεν ήταν απλοί Νεοϋορκέζοι· η Emma πήρε το Johnnie Walker Red Rye Finish και το έθεσε υπό το βλέμμα, την όσφρηση και τον ουρανίσκο μερικών εκ των σπουδαιότερων mixologists της πόλης. Στην δοκιμή συμμετείχαν ο Dave Arnold, ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου Τροφίμων και Ποτών και ιδιοκτήτης του πειραματικού cocktail μπαρ Booker & Dax, ο θρυλικός μπάρμαν-φιλόσοφος Peter Napolitano του Brooklyn’s Melody Lanes Bowling Alley και ο master mixologist Sother Teague, διευθυντής στο Amor y Amargo στο East Village του Μανχάταν.

Η Emma χρειαζόταν αυτούς τους μάγους του cocktail ως οδηγούς σε μια δοκιμή του Johnnie Walker Red Rye Finish με όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό μυαλό. Ένας άθλος, εύκολος στα λόγια μα δύσκολος στην πράξη όταν έχεις να κάνεις με προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς.

Όσον αφορά στο ίδιο το ουίσκι το Red Rye Finish είναι το πρώτο προϊόν της σειράς Johnnie Walker Blenders’ Batch· μια σειρά από πειραματικές παρτίδες σε περιορισμένη κυκλοφορία που δημιουργούνται από την Emma και μια μικρή ομάδα master blenders με αρχηγό τον διάσημο Jim Beveridge.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish σχεδιάστηκε πίσω από το μπαραπό την ομάδα των master blenders του Johnnie Walker και πήρε το χρίσμα της έγκρισης από τους καλύτερους bartenders και mixologists στον κόσμο.

Για να επιτευχθεί αυτό το ιδανικό χαρμάνι, χρειάστηκαν περισσότερα από 50 πειράματα και εξερεύνηση 203 δειγμάτων για να επιτευχθεί η γεύση του Johnnie Walker Red Rye Finish. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα blend από μόλις τέσσερα ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων του Cardhu single malt για τη ζωντάνια του, ουίσκι από το αποστακτήριο Port Dundas (που δεν είναι πλέον σε λειτουργία) για την φρουτώδη, κρεμώδη γεύση του με ίχνη βανίλιας.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι ένα blend που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και τελειώνει την ωρίμανσή του τους τελευταίους 6 μήνες σε βαρέλια σίκαλης (rye).

«Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι εμπνευσμένο από τις γεύσεις των αμερικανικών ουίσκι και ήθελα μια ειλικρινή ανταπόκριση σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία του από τους ανθρώπους που γνωρίζουν» εξηγεί η Emma Walker. «Ήμουν λίγο νευρική και ήταν ένα αρκετά δύσκολο έργο· να πάρω την έγκριση των τοπικών ειδικών της Νέας Υόρκης για ένα manhattan που θα διαθέτει ένα νέο blend του Johnnie Walker αντί για το παραδοσιακό αμερικάνικο ουίσκι».

Το ταξίδι της Emma μετατράπηκε σε ένα ντοκιμαντέρ για το νέο blend του Johnnie Walker για το οποίο καθίσταται σαφές ότι η Emma δεν χρειάζεται να ανησυχεί άλλο.

Πρώτος, στη σειρά των δοκιμών ο Dave Arnold, δήλωσε εξ αρχής πως μισεί το Rob Roys – ένα old-style manhattan με ουίσκι – το Red Rye Finishmanhattan, όμως, τον σόκαρε θετικά. «Είναι σαν να πίνεις ένα κανονικό manhattan!» είπε μετά την πρώτη δοκιμή. Ο θρυλικός Peter Napolitano, στην πρώτη του επαφή με το Johnnie Walker Red Rye Finish έσπευσε να δημιουργήσει νέα ποτά με βάση τη γεύση του. Ο ειδικός μπάρμαν Sother Teague επιδοκιμάζοντας τη νέα γεύση είπε «Αντιμετωπίζω το ποτό όπως και το φαγητό- εποχή, περίσταση, ατμόσφαιρα – και αυτό το ουίσκι καλύπτει τις απαιτήσεις μου».

Και έτσι το ταξίδι πέτυχε τον στόχο του, η Emma έλαβε συγχαρητήρια από τρεις από τους πιο δύσκολους κριτικούς ποτών της Νέας Υόρκης. «Πήρα πραγματικά πολύτιμες σημειώσεις και ιδέες από τα παιδιά στη Νέα Υόρκη. Και την αφθονία της σοφίας που μου έδωσαν θα την πάρω πίσω στη Σκωτία και χωρίς αμφιβολία, θα τη χρησιμοποιήσω σε μελλοντικά blends», δήλωσε η Emma.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας, μετράει 246 χρόνια ζωής

Eat + Drink 19.04.2025
Δες που βρίσκεται το παλιότερο καφενείο της χώρας, που λειτουργεί από το 1785

5 ιστορικοί χώροι στην Αθήνα που ελάχιστοι γνωρίζουν

Urban Χτες
Πάρε ένα καφέ, βάλε άνετα παπούτσια και κάνε το δικό σου ιστορικό urban exploring!

Πού θα φας το καλύτερο τσουρέκι στην Αθήνα

Eat + Drink 16.04.2025
Μην περιμένεις το Πάσχα για να τα δοκιμάσεις – το καλό τσουρέκι δεν έχει εποχή!

Πού θα πας για καλό brunch στα νότια μετά τα ψώνια σου

Eat + Drink 13.04.2025
Πριν ή μετά τα ψώνια ένα brunch σε συνδυασμό με καφεδάκι είναι ό,τι καλύτερο!

6+1 προτάσεις εστιατορίων δίπλα στη θάλασσα για να φας το μεσημέρι της Κυριακής με την οικογένειά σου

Eat + Drink 13.04.2025
Καλό φαγητό και θέα θάλασσα για να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου!

5 zero waste εστιατόρια της Αθήνας που έχουν μειώσει τελείως τη σπατάλη φαγητού

Eat + Drink 12.04.2025
Η γαστρονομία μπορεί να συνδυαστεί με την υπευθυνότητα προς το περιβάλλον, προσφέροντας πλούσιες γεύσεις χωρίς να επιβαρύνεται ο πλανήτης

Σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία θα φας τα καλύτερα ανατολίτικα και νηστίσιμα γλυκά της Αθήνας

Eat + Drink 09.04.2025
Κάθε γλυκό έχει μια δική του ιστορία και μια μοναδική γεύση, που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και σε μέρη όπου η παράδοση και η γεύση πάνε χέρι - χέρι!

Τα σύγχρονα καφενεία της Θεσσαλονίκης που έχουν γίνει στέκια

Eat + Drink 01.04.2025
Πού θα πιεις το ουζάκι σου με στυλ και μεζέ; Τα αγαπημένα στέκια της πόλης που συνδυάζουν παράδοση και φρέσκες γεύσεις!

5 ανατολίτικα εστιατόρια στην Αθήνα που θα θες να φας ξανά και ξανά

Eat + Drink 30.03.2025
Αμα τα δοκιμάσεις μία φορά, δε θα τα ξεχάσεις ποτέ!