Βρετανία: Εγκρίθηκε η τεχνητή γονιμοποίηση μωρών από τρεις γονείς
Το έμβρυο θα παίρνει γενετικό υλικό και από τρίτο πρόσωπο
Δημοσίευση 15/12/2016 | 16:17
Τα πρώτα μωρά από τρεις γονείς μπορεί να γεννηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα μετά την ιστορική απόφαση που δίνει το τελικό «πράσινο φως» στην αμφιλεγόμενη νέα τεχνική γονιμότητας.
Η τεχνητή γονιμοποίηση με γενετικό υλικό τριών ανθρώπων, που μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση θανάσιμων γενετικών ασθενειών, έχει πλέον την έγκριση της αρμόδιας βρετανικής αρχής Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.
Τα μωρά που θα γεννηθούν με αυτή την τεχνική θα λάβουν μικρή ποσότητα DNA κι από τρίτο πρόσωπο, επιπρόσθετα στο γενετικό υλικό της μητέρας και του πατέρα του.
Τον περασμένο χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τη θεραπεία μιτοχονδριακής αντικατάστασης (Mitochondrial replacement therapy-MRT), όπως είναι η μέθοδος γνωστή.
Η απόφαση της HFEA σημαίνει πως οι κλινικές θα μπορούν πλέον να ζητούν την άδεια για να ακολουθούν το πρωτόκολλο αυτό και οι πρώτοι «ασθενείς» αναμένεται να υποβληθούν στη μέθοδο αυτή την επόμενη άνοιξη.
Επιστήμονες στο University of Newcastle, που πρώτο ανέπτυξε την τεχνική αυτή, ανέφεραν πως είναι επιστημονικά έτοιμη η μέθοδος και πως ήδη πολλές γυναίκες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εν λόγω θεραπεία. Φιλοδοξούν να μπορούν να δέχονται 25 γυναίκες το χρόνο- με χρηματοδότηση του βρετανικού ΕΣΥ- ενώ κάθε ασθενής θα εξετάζεται μεμονωμένα πριν η ρυθμιστική αρχή δώσει την άδειά της.
Η επικεφαλής της HFEA Sally Cheshire χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορικής σημασίας» προσθέτοντας πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Οι επικριτές της μεθόδου αυτής λένε πως είναι πιθανό να κληροδοτηθούν προβληματικά μιτοχόνδρια ακόμα και μετά την εφαρμογή της ενώ άλλοι επισημαίνουν πως ισοδυναμεί με γενετική μετάλλαξη των ανθρώπων.