GenderFest 2017
στο Booze Cooperativa
Δημοσίευση 13/1/2017 | 00:21
Ωρα προσέλευσης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
«Είσαι αγόρι ή κορίτσι, μια φράση που δεν μπορώ να αποσυνδέσω από τη ζωή μου, από την ημέρα που με θυμάμαι. Πριν καν ανακαλύψω ότι η φωνή μου ήταν πολύ μπάσα για το φύλο που μου αποδόθηκε κατά τη γέννηση μου, πριν καν ανακαλύψω “την έρημη χώρα ανάμεσα στα δυο φύλα” όπως υπέροχα την περιέγραψε η Ραντκλιφ Χολ, βρέθηκα παγιδευμένη στα 5 μου χρόνια στα χέρια ενός στρέιτ ζευγαριού που προσπαθούσε να μου βγάλει το μαγιό που φόραγα, για να δουν αν είμαι αγόρι ή κορίτσι!» – Maria Cyber
Οι δυτικές κοινωνίες έχουν φτάσει επιτέλους στη στιγμή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα ορατότητας όσο αφορά το ζήτημα της ταυτότητας φύλου. Όχι για αυτήν που αναγκαστικά επιβάλλεται και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης με βάση το βιολογικό σου φύλο αλλά για αυτήν που εμείς θα έπρεπε να ορίζουμε και η κοινωνία αβίαστα να αποδέχεται. Αν σκεφτούμε ότι τα βιολογικά φύλα δεν είναι μόνο δύο, το εύρος του κοινωνικού φύλου είναι αυταπόδεικτα κατά πολύ μεγαλύτερο. Και πώς θα μπορούσαμε να μιλάμε για φύλα βιολογικά και κοινωνικά αν πρωτίστως δεν απαιτούσαμε την απόλυτη ισότητα μεταξύ τους αλλά ακόμα και την κοινωνική ισότητα με βάση το φύλο, την θρησκεία, την τάξη, τη φυλή.
Το πρώτο GenderFest 2017 θα πραγματοποιηθεί στο Booze Cooperativa, σε συνεργασία με το Ίδρυμα RosaLuxgr.
Το πρόγραμμά του αναλυτικά θα μπορείτε σύντομα να το δείτε και στο official site του GenderFest. Μείνετε συντονισμένοι στη συγκεκριμένη σελίδα για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του GenderFest.
Σε αυτό το σημείο, έχουμε την μεγάλη τιμή και χαρά να σας ανακοινώσουμε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και κάποιες από τις ταινίες. Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι εγχώριοι καλλιτέχνες.
Το GenderFest θα παρουσιάσει η Μελίτα Σκαμπώ.
Το πρόγραμμα:
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου
The Bo(d)y in their Eyes
Μια βαθιά ματιά στην ιστορία του Trans* και Female Masculinity, πώς ξεκίνησε η ορατότητα κάποιων κοριτσιών εγκλωβισμένων στην λεσβιακή σκηνή, που επιθυμούσαν να είναι αγόρια, να ντύνονται αρρενωπά, να ορίζονται σαν αγόρια, καθώς και μια πρώτη ματιά σε ίντερσεξ υποκειμενικότητες. Από τx πρωτοπόρο φωτογράφο Del LaGrace Volcano που στις αρχές των 90’ς ο φακός τx αποθανάτιζε τους πρώτους drag kings μέχρι τον σύγχρονο φωτογράφο Amos Mac. Διαλέξεις – προβολές-meet & greet
Σάββατο 28 Ιανουαρίου
A Woman Like ME
Με αφορμή την καινούργια τηλεοπτική σειρά στην Σουηδία με τίτλο Women Like Us, με πρωταγωνίστριες τρανς γυναίκες, αφιερώνουμε αυτή τη μέρα σε γυναίκες καλλιτέχνιδες από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του περφόρμανς αρτ, με καλεσμένες τις, Tami T και μια από τις μούσες του Bruce LaBruce, Ms. Vaginal Davis.
Κυριακή 29 Ιανουαρίου
Voices of Muslim Women: Freedom and Empowerment
Σε αυτή την ενότητα δίνουμε το λόγο σε γυναίκες από το μουσουλμανικό κόσμο, μέσα από δυτικό και μη δυτικό πρίσμα. Οι γυναίκες μιλάνε μέσα από προβολές ταινιών, περφόρμανς και συζητήσεις. Special guests το performance duo SAMANIA.
Καλεσμένοι Καλλιτέχνες:
Del LaGrace Volcano
Ο Del LaGrace Volcano είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης και πολιτιστικός παραγωγός που δεν περιορίζεται στους τυπικούς ορισμούς κανονικότητας του φύλου (gender variant). Ως μέλος της κοινότητας, προωθεί θέματα και αντιλήψεις σχετικά με το φύλο και την σεξουαλική ταυτότητα για κοινωνικούς, πολιτικούς αλλά και προσωπικούς σκοπούς.
Μεταξύ άλλων έχει κάνει την παραγωγή για τέσσερα (4) βιβλία: Love Bites, Gay Men’s Press 1991, The Drag King Book κ.α.) και έχει αναφερθεί και αναπαραχθεί σε πολυάριθμες εκδόσεις, δοκίμια και βιβλία πάνω στις οπτικές τέχνες και στην queer και φεμινιστική θεωρία.
Τα πιο πρόσφατα μικρού μήκους βίντεο του Del, περιλαμβάνουν: Gender Queer: Qu’est-ce que c’est? (2005), The Passionate Spectator (2003) και το Journey Intersex (2000). Στο GenderFest 2017, ο Del θα μας δώσει μια έντονα εικαστική performace, προβάλοντας και εμβαθύνοντας σε εικόνες από το συνεργατικό του project Visibly Intersex. Επίσης, θα μοιραστεί τη βιωματική του εμπειρία ως intersex γονέας.
Amos Mac
Ο Amos Mac είναι φωτογράφος, παραγωγός και συγγραφέας με βάση το Λος Άντζελες. Έχει συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ του HBO The Trans List και έχει ονομαστεί ως ένας από τους 10 τρανς καλλιτέχνες που αλλάζουν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης, σύμφωνα με την The Huffington Post. Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Rocco Kayiatos το περιοδικό “Original Plumbing magazine” καταγράφοντας την κουλτούρα των τρανς ανδρών μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις.
SAMANIA
Οι SAMANIA είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο από τις Samira Mahoub (μοντέλο) και Ania Catherine (χορογράφος). Οι ίδιες γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, όπου έκαναν το μεταπτυχιακό τους στο LSE Gender Institute. Προερχόμενες από διαφορετικές ρίζες (η Samira είναι μουσουλμάνα με Γερμανικές και Μαροκινές καταβολές, ενώ η Ania Catherine είναι μη θρησκευόμενη και Λατινοαμερικανίδα. Ένα από τα έργα τους, «cloth» προσπαθεί να προκαλέσει ένα διεπιστημονικό – διαπολιτισμικό διάλογο για τη διαφορά ανάμεσα στην «ελεύθερη» δυτική γυναίκα και την «καταπιεσμένη» γυναίκα της Ανατολής, αλλά και για το ρόλο της ταυτότητας, της ελευθερίας και τις μερικές φορές λανθασμένες αντιλήψεις του κόσμου για αυτές. Το «cloth», το οποίο είχε δημοσιευτεί στην έκθεση «Imagining Equality» @International Museum of Women (Global Fund for Women) αλλά και στο αφιέρωμα της The Huffington Post «5 Εκπληκτικές Περιπτώσεις Γυναικών και Κοριτσιών Που Καταρρίπτουν Τα Έμφυλα Στερεότυπα Παγκοσμίως».
Η δουλειά τους περιλαμβάνει το performance, τα κινήματα, τη φωτογραφία, τη θεωρία, τον κινηματογράφο αλλά και τη μόδα και βασίζεται στην πολιτική και κοινωνική κριτική γύρω από θέματα φύλου και σεξουαλικότητας.
Vaginal Davis
Η Vaginal Davis είναι performer, παραγωγός ταινιών και μουσικός. Η ίδια είναι από τους πιο σημαντικούς υπερμάχους της ταραχώδους performance αισθητικής, πιο γνωστής ως «terrorist drag». Διαταράσσοντας, λοιπόν, το πολιτισμικό κατεστημένο του drag που είναι προσανατολισμένο στα γκέι άτομα και είναι φιλικό προς τις εταιρείες, η Vaginal Davis αφομοιώνει με τον τρόπο της τις καθιερωμένες πολιτικές της γκέι κουλτούρας και χρησιμοποιεί τις ίδιες τις αντιφάσεις της γκέι κουλτούρας ανατρέποντάς τες. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «σεξουαλικά αποκρουστική» και συστηματικά απορρίπτει να πάει με το μέρος των συντηρητικών πεποιθήσεων των γκέι και των μαύρων χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη punk μουσική της, επινοημένες βιογραφίες, ύβρεις, αυτογελιοποίηση και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στην ομαδική σεξουαλική επανάσταση.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ταινίες των «κακών παιδιών» του queer σινεμά όπως οι Bruce La Bruce, και Rosa von Praunheim Film. Στο GenderFest 2017 θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη διάλεξη και προβολή με έντονα στοιχεία performance, δείχνοντας ένα κομμάτι της προσωπικής της δουλειάς.
Tami T
H Tami T είναι τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός από τη Σουηδία. Ο catchy pop ήχος αλλά και οι ειλικρινείς στίχοι των τραγουδιών της μπλέκουν άφοβα ιστορίες για το σεξ και τον έρωτα. Η ίδια, μάλιστα, έχει κατασκευάσει ένα μοναδικό μουσικό strap-on, ένα όργανο με το οποίο παίζει synthesizer και κρουστά.
Ταινίες:
Fucking Different XXY (2014)
Ο Kristian Petersen δημιουργεί μια σειρά ταινιών ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο και δίνοντας την ευκαιρία σε γκέι σκηνοθέτες να αποτυπώσουν πώς βλέπουν το λεσβιακό σεξ και αντίστοιχα σε λεσβίες σκηνοθέτες πώς εκείνες βλέπουν το γκέι σεξ. Στο Fucking Different XXY, ο Petersen έχει ζητήσει από τρανς σκηνοθέτες να αποτυπώσουν τη δική τους προσωπική άποψη πάνω στο θέμα του φύλου και του έρωτα, σε γυρίσματα που έγιναν σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Βανκούβερ μέχρι το το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ.
Something Must Break (2014)
Το GenderFest 2017 παρουσιάζει τη sold out ταινία που προβλήθηκε στο Outview Film Festival 2015 και έχει διακριθεί με βραβεία και συμμετοχές σε φεστιβάλ κινηματογράφου από όλο τον κόσμο όπως το Tribeca Film Festival, το Berlin Feminist Film Week, το Bergen International Film Festival κ.α.
Το Something Must Break αφηγείται τη γλαφυρή ιστορία για τη φιλία που μετατρέπεται σε έντονη αγάπη και έρωτα ανάμεσα στον androgynous Sebastian και τον Andreas που σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι είναι γκέι, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ο Sebastian θεωρεί ρευστές τις κοινωνικές νόρμες γύρω από φύλο, ενώ η επιθυμία του να ζει ως «Ellie» δυναμώνει όλο και περισσότερο. Ο Andreas από την άλλη πλευρά αυτοπροσδιορίζεται ως straight και δυσκολεύεται να δεχτεί την έλξη του προς ένα άλλο άνδρα. Το Something Must Break είναι μια αληθινή αλλά ταυτόχρονα γλυκιά ιστορία για τις κοινωνικές αλλά και προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δύο νέοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την καλογυαλισμένη σουηδική Ιkea-κοινωνία.
Μελίτα Σκαμπώ
Η Drag Queen Μελίτα Σκαμπώ υπάρχει για έναν μόνο σκοπό: να διασκεδάζει το κοινό. Μέσα απο το stand up comedy, το ζωντανό τραγούδι αλλά και τον αυτοσχεδιασμό που παρουσιάζει στα shows της, ταξιδεύει όλους μας σε μέρη λαμπερά και γεμάτα χαμόγελα. Μπορεί να είναι κοντή σαν σκαμπώ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να παρουσιάζει shows καινοτόμα για τα δεδομένα της drag -και όχι μόνο- σκηνής. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνά οτι γεννήθηκε μέσα σε μια κοινότητα που καταπιέζεται συνεχώς, παρ’όλα αυτά συνεχίζει με την στήριξη όλων μας για ένα καλύτερο αύριο.
Όταν την δείτε απο κοντά μιλήστε της! Μπορεί η περούκα της να φαίνεται άγρια, αλλά δεν δαγκώνει!