E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαθητές στη Θεσ/νίκη έφτιαξαν χαβιάρι αξίας 3.200 ευρώ το κιλό

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δημοσίευση 16/1/2017 | 14:20

Μαθητές στη Θεσ/νίκη έφτιαξαν χαβιάρι αξίας 3.200 ευρώ το κιλό

Την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια πέτυχαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 30 μαθητές ηλικίας 15-18 χρόνων του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, και μέχρι τον Ιούνιο, στόχος είναι, γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων, να είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

/repository/2017/saligkarixaviari.jpg

Οπως επισήμανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Βαγγέλης Βέργος, λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στις χώρες Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα "αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής", σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου, ο οποίος και είναι απόφοιτος της σχολής, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό, "την οποία και έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές με βήματα αργά, αλλά σταθερά και με το αποτέλεσμα να είναι θετικό" επισήμανε ο κ . Βέργος.

Οι γεννήτορες αυτού του είδους, γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος

Πολιτική Χτες
Ξεκαθάρισε από την πρώτη Κυριακή το αποτέλεσμα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες ‑ Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Πολιτική Χτες
Πάνω από 60.000 ψήφισαν για νέο πρόεδρο

Ανγκελα Μέρκελ: Τι αναφέρει στα απομνημονεύματά της για Τσίπρα, Σαμαρά και Παπανδρέου

Πολιτική Χτες
Η Ανγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες τα απομνημονευμάτά της που θα κυκλοφορήσουν στις 26 Νοεμβρίου στη Γερμανία

Ουκρανία: Παρουσίασε συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik

Κόσμος Χτες
Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές - Η μέγιστη ταχύτητα είναι πάνω από 10 φορές η ταχύτητα του ήχου

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν ‑ Τι συζήτησαν

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι επαφές Τουρκίας - Ρωσίας σε πολλά επίπεδα

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η μητέρα και ο θείος την «στήνουν» στον τοίχο ‑ «Την έχουμε ικανή για όλα»

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ της Αμαλιάδας με τα πέντε νεκρά μωρά

Καραμπόλα 6 οχημάτων στην Κηφισίας

Ελλάδα Χτες
Μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Κηφισιά - Το τροχαίο σημειώθηκε στο ύψος της οδού Αρκαδίας

Κάνιε Γουέστ: Νέα μήνυση για παρενόχληση ‑ Μοντέλο καταγγέλει ότι τη φίμωσε

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ράπερ έβαλε μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Αν, να παραταχθούν σε έναν διάδρομο