E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημήτρης Ταμπόσης: Η υπέροχη ροκ φωνή των παλιών ελληνικών ταινιών

Η διαδρομή ενός ανθρώπου που ζει για να τραγουδάει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/1/2017 | 18:45

Δημήτρης Ταμπόσης: Η υπέροχη ροκ φωνή των παλιών ελληνικών ταινιών

Μερικά από τα τραγούδια του πολλοί από εσάς τα γνωρίζετε. Όχι όμως τον ίδιο. O Δημήτρης Ταμπόσης είναι ένας από τους καλλιτέχνες που αδικαιολόγητα αγνοήθηκαν και αγνοούνται από την ελληνική κοινή γνώμη. Η αγγελική ροκ φωνή του, με το απαραίτητο γρέζι που ομορφαίνει και ξεχωρίζει την ροκ, μπορούσε να κάνει την διαφορά και να σε καθηλώσει, κάνοντας σε να ψάχνεις ποιος τραγουδάει. Ο Δημήτρης λοιπόν, που συνεργάστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο με τους μεγάλους «Aphrodite’s Child», του Ντέμη Ρούσσου, που έφθασε στα No.1 των charts της μισής και βάλε Ευρώπης, είναι ένα όνομα το οποίο κακώς αγνοούμε. Όμως τουλάχιστον γνωρίζετε την φωνή του...

Γεννήθηκε το 1949 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών. Αφού τελειοποιεί τα ελληνικά του, ξεκινά στα 14 να παίζει κιθάρα. Η πορεία του θα συνεχιστεί μαζί με την μουσική και θα μπει στο πρώτο του συγκρότημα τους «Sharks». Όπως όλοι εκείνοι την εποχή, ακούει Beatles και προσπαθεί να ασχοληθεί επαγγελματικά. Θα τα καταφέρει με τα συγκροτήματα «Cinquetti», «Storks» και κυρίως με τους «Artomics», με τους οποίους θα τραγουδήσει στα καλύτερα κλαμπ της Αθήνας. Η φωνή του ξεχωρίζει. Και πως να μην ξεχωρίσει άλλωστε; Έχει όλα τα συστατικά μιας ροκ φωνής, που έβρισκες σπάνια.

Κάπου εκεί ήρθε και το συμβόλαιο με την Columbia. Λίγο αργότερα, με την βοήθεια του Μίμη Πλέσσα, έρχεται η εποχή που μάλλον θα σας θυμίσει σε ποιον αναφέρεται τούτο το άρθρο. Η φωνή του Δημήτρη Ταμπόση θα ακουστεί σε διάφορες ελληνικές ταινίες.

Μια από αυτές είναι «Η Θεία μου η Χίπισσα». Όταν η Ρένα Βλαχοπούλου θα μπλεχτεί με τους χίπηδες στα Μάταλα της Κρήτης, τον βλέπουμε να τραγουδάει το εκπληκτικό «Search For Love»:

Ή στην ταινία «Η Παριζιάνα», που ο Βαγγέλης Σειληνός ντούμπλαρε την φωνή του:

Και φυσικά στο «Μαριχουάνα Στοπ», με την μελωδία του τραγουδιού να παίζει σε πολλές άλλες ταινίες:

Το 1970, όμως θα αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα, «με 4 δολάρια στην τσέπη, μια βαλίτσα και πολλά όνειρα», όπως είχε πει. Στο Παρίσι θα βρει τους «Aphrodite’s Child» και θα τραγουδήσει παίζοντας κιθάρα με το συγκρότημα μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Θα περιοδεύσει μαζί τους για έναν χρόνο και όταν ο Ντέμης Ρούσσος θα αποχωρήσει και αυτός, με τα υπόλοιπα μέλη θα φτιάξουν τους «Eros».

Το 1972 θα αποφασίσει να κάνει solo καριέρα με το όνομα «Dimitri». Υπογράφει στην Polygram-Philips της Γαλλίας και θα ηχογραφήσει το τραγούδι «Poor Soul», που τον εκτόξευσε στο No.1 των γαλλικών και όχι μόνο charts.

Η Αμερική είναι ένα όνειρο. Ένα όνειρο απόλυτα ταιριαστό με την φωνή του. Θα αργήσει όμως να έρθει παρόλο που εκείνη τον «καλεί». Το 1979 θα κάνει μια στάση την Ελλάδα και το 1983 θα αντικρύσει την Αμερική. Θα περιοδεύσει από άκρη σε άκρη της. Θα φτάσει μέχρι τον Καναδά. Η αγαπημένη του soul τον ενέπνευσε και οι ΗΠΑ τον αγκάλιασαν, αφού το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο.

Έμεινε στην Αμερική 10 χρόνια, όπου έκανε πολλές και αξιόλογες δουλειές. Επέστρεψε στην Ελλάδα, κυκλοφορεί άλμπουμ και γράφει μουσική. Θα ξαναφύγει για τις ΗΠΑ και θα επιστρέψει. Σήμερα ζει στην Αθήνα.

Η φωνή του συνεχίζει να ακούγεται όσο όμορφη ήταν και τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με την βραχνάδα, την εμπειρία και το πάθος για την μουσική, ο Δημήτρης Ταμπόσης εξακολουθεί να παράγει και να συγκινεί. Η μοναδική του φωνή τον ταξίδεψε παντού και όπως μας είπε με ένα τραγούδι του, «Sing All you can»...

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή