Οι δικαιολογίες των Βρετανών εργοδοτών για να πληρώνουν χαμηλούς μισθούς
Οδηγίες για όσους σκέφτονται την εργασία στη Βρετανία
Δημοσίευση 24/1/2017 | 00:52
Η Αγγλία είναι ο δεύτερος επαγγελματικός προορισμός για τους Έλληνες που ψάχνουν εργασία εκτός συνόρων.
Μια καμπάνια από το υπουργείο Εργασίας, έφερε στο φως περιστατικά που αγνοούσαμε όσοι δεν ζούμε και εργαζόμαστε στην Βρετανία. Οι εργοδότες αρνούνται να πληρώσουν όσα κατοχυρώνει ο νόμος, εμφανίζοντας διάφορες δικαιολογίες. Οι εργοδότες πληρώνουν λιγότερα από το κατώτατο μισθό, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει για τους μη Βρετανούς, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Πληρώνουν λιγότερα από τα συμφωνημένα ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, φυσικά και δεν ισχύει. Κρατούν μέρος του μισθού τους λέγοντας πως προσφέρουν επιμόρφωση και δεξιότητες στον εργαζόμενο, μέσω της πρακτικής εξάσκησης. Φυσικά και κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Άλλο ένα διαδεδομένο ψέμα που χρησιμοποιούν, είναι ότι ο κατώτατος μισθός ισχύει αφού κλείσουν ένα έτος στην επιχείρηση. Δεν το λέει κανένας νόμος και είναι εντελώς παράνομο.
Η νέα καμπάνια θα διαφημίζεται σε όλα τα αστικά λεωφορεία και τους πίνακες ανακοινώσεων της Αγγλίας και θα αρχίζει τον επόμενο μήνα.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το νόμιμο προσωπικό που πληρώνεται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό» δήλωσε η Βρετανή υπουργός Επιχειρήσεων, Margot James. «Η εκστρατεία αυτή θα ευαισθητοποιήσει τα χαμηλότερο αμειβόμενα άτομα στην κοινωνία ώστε να είναι ενήμερα για το πόσα χρήματα δικαιούνται νόμιμα να λαμβάνουν και ούτως ώστε όποιος νομίζει ότι λαμβάνει λιγότερα να επικοινωνεί άμεσα με το Acas».
Μία εξίσου από τις πιο συχνές δικαιολογίες που άκουσαν από τους εργοδότες οι επιθεωρητές εργασίας ήταν ότι «ο εργαζόμενος δεν ήταν τόσο καλός ώστε να του καταβληθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός καθώς και το ότι «νόμιζα ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δεδομένου ότι δεν είναι Βρετανοί πολίτες και ως εκ τούτου δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς».
Ένα επίσης άλλο φαινόμενο που επισήμαναν οι επιθεωρητές εργασίας είναι οι κακοπληρωμές στους ηλιακά νεότερους υπαλλήλους: «Είναι στοιχείο της βρετανικής κουλτούρας να μην πληρώνονται επαρκώς οι νεαροί υπάλληλοι τουλάχιστον για τους τρεις πρώτους μήνες της συμμετοχής τους σε έναν νέο χώρο εργασίας, έτσι ώστε να αποδείξουν ότι αξίζουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές.