Local Short Film Festival#3
Με την υποστήριξη του E-Daily.gr
Από το περιοδικό Εξώστης
Δημοσίευση 24/1/2017 | 09:29
Ο Εξώστης καλεί το σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης στο 3ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. Οκτώ σκηνοθέτες της πόλης προβάλλουν τις ταινίες τους, επικοινωνούν με το κοινό την αγάπη τους για τον κινηματογράφο, συζητούν μαζί τους και απαντούν στις ερωτήσεις τους και φυσικά στο τέλος ακολουθεί και το βραβείο κοινού.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερους σκηνοθέτες και δημιουργούς και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα επικοινωνίας στην πόλη που αγαπάει το σινεμά και το έχει έμπρακτα αποδείξει. Η επιλογή των ταινιών που προβάλλονται γίνονται με γνώμονα το αρτιότερο τελικό αποτέλεσμα, τη σύγχρονη ματιά και τεχνική.
Αρωγός στην προσπάθεια μας ο πολυχώρος WE που φιλοξενεί και συντονίζει το Φεστιβάλ και η Fischer Beer που συνοδεύει τις προβολές μας.
*****
Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Local Short Film Fest #3 είναι οι εξής:
1.Ταξί – Συνοδινός Μοσχίδης (13’)
Ο Χρήστος και η Νίκη είναι μαζί αλλά η Νίκη πρέπει να φύγει. Ο Γιάννης και ο Στάυρος, φίλοι απο παιδιά, θα ξαναβρεθούν μετά από καιρό, όταν ο Γιάννης επιστρέψει από το εξωτερικό. Η Αζίζα προσέχει την Μερόπη, αλλά θα ήθελε να είναι κάπου αλλού.
Ο Συνοδινός Μοσχίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ ,στο τμήμα Κινηματογράφου. παράλληλα με τις σπουδές ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία μουσικών video clip ,για καλλιτέχνες της πόλης και τη δημιουργία video για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α . Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και σαν τραγουδιστής έχει εμφανιστεί με διάφορα μουσικά σχήματα σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους στη Ελλάδα .
2.Eye Candy – Δημήτρης Βαβάτσης (8’)
Ένας άντρας και μια γυναίκα κάνουν συμφωνία να βρεθούν σε ένα υπόγειο. Το παιχνίδι με όριο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεκινά.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου με ειδικότητα στη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας (Ευλάβεια, Bloody Lady, Σαρκοβόρος, Eye Candy) με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, τρία βίντεο κλιπ, τρία τηλεοπτικά σποτ και τρέιλερ για παραστάσεις. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες και σε πάνω από δέκα μικρού μήκους. Υπήρξε βοηθός σε διάφορες ειδικότητες σε πάνω από δέκα μικρού μήκους ταινίες και βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.
3.10 Days That #rekt Eugene Muller – Γιάννης Συκοβάρης και Τάσος Γραμματόσης (18’)
Στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω δημοψηφίσματος και capital controls, o Eugene Muller προσπαθεί να κάνει το πρώτο πάρτυ στην Ελλάδα για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.
Ο Γιάννης Συκοβάρης γεννήθηκε στο νησί της Ρόδου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σπουδάζει στο Τμήμα Κινηματογράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε ταινίες μικρού μήκους και πρότζεκτ της σχολής του. Εξαιτίας της αγάπης του για τον κινηματογραφικό ήχο, έχει επίσης εργαστεί ως “foley artist”.
Ο Τάσος Γραμματόσης γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1993 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από το 2011 με κατεύθυνση το σενάριο. Άλλες ασχολίες στον χώρο του κινηματογράφου, η σκηνοθεσία και το μοντάζ.
4. Οι Πρωθυπουργοί - Στέφανος Χαχαμίδης (4’)
1936: Tο έτος των έξι πρωθυπουργών! Έξι έλληνες πολιτικοί που είχαν διατελέσει στο ανώτατο αυτό πολιτικό αξίωμα έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά εκείνη. Το μοιραίο αυτό γεγονός, που βρήκε την χώρα σε μια περίοδο γεμάτη πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον λαό. Κι ενώ σε κάποιους έφερε χαρά και σε κάποιους άλλους λύπη, ήταν κι εκείνοι για τους οποίους το παράξενο αυτό γεγονός στάθηκε πηγή έμπνευσης. Στους τελευταίους ανήκει και ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος την περίοδο εκείνη έγραψε εξ αφορμής το θρυλικό τραγούδι «Ο Μάρκος Υπουργός». Το τραγούδι αυτό, ήδη από την πρώτη στιγμή που παίχτηκε σε τεκέδες και ταβέρνες από τον Μάρκο και την κομπανία του, την επονομαζόμενη «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς», έμελε να γίνει ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και διαχρονικότερα τραγούδια του Ρεμπέτικου.
Ο Στέφανος Χαχαμίδης είναι ένας 3d rigging artist. Δραστηριοποιείτε στο χώρο του animation τα τελευταία δέκα χρονιά, όπου έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες για την παραγωγή διαφημιστικών, σειρών animation αλλά και ταινιών. «Οι Πρωθυπουργοί» αποτελούν την πρώτη του ταινία μικρού μήκους στην οποία είχε την ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για το ρεμπέτικο με την αγάπη του για το animation
5. Προσεχώς Ενήλικας – Ελένη Πνευματικού (17’)
Η πορεία προς την πραγματική ενηλικίωση και τον απογαλακτισμό από τους γονείς... Περιμένοντας μια απάντηση από Μεταπτυχιακό για αρώματα στο Παρίσι, η Χαρά ψάχνει δουλειά ως χημικός, αλλά καταλήγει στη γραφιστική εταιρία ενός γνωστού του πατέρα της. Οι συνεργάτες την αγκαλιάζουν και το κλίμα είναι θετικό. Δεν εκφράζει όμως αυτό που θέλει η Χαρά, οπότε εκείνη αναζητά την ισορροπία της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Η Ελένη Πνευματικού είναι απόφοιτη σκηνοθέτης του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα της παραγωγής και στην ομάδα της σκηνοθεσίας σε 4 ταινίες μεγάλου μήκους και σε 9 ταινίες μικρού μήκους και videoclips. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει πολυάριθμα προωθητικά βίντεο και βίντεο κάλυψης εκδηλώσεων, καθώς και βίντεο παρουσίασης προγραμμάτων, εκδηλώσεων κλπ. Από το 2015 είναι μέλος της ομάδας του TEDx Thessaloniki, στο μοντάζ (2015, 2016) και τη σκηνοθεσία (2016) των ομιλιών. Από το 2015 συνεργάζεται με τον αδερφό της στην εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων PNEVMA Productions , όπου –εκτός των ταινιών- ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο σε συνεργασία με Μουσεία και Δήμους, όπως το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ στα Ιωάννινα.
6. Συχνότητα 13 – Αντώνης Γρηγοριάν και Νίκος Τσογγίδης (8’)
Ένας αστικός μύθος, μια στοιχειωμένη καλύβα και πολλές μπύρες. Ένα στοίχημα που φέρνει τον Κωνσταντίνο αντιμέτωπο με ένα μεταφυσικό παρελθόν. Ή μήπως όχι;
O Νίκος Τσογγίδης μεγάλωσε στο Ρετζίκι-Πεύκα όπου και τελείωσε το γενικό λύκειο όπου γεννήθηκε και η αγάπη του για τον κινηματογράφο. Επιθυμούσε να ασχοληθεί με κάτι στον καλλιτεχνικό χώρο είτε μουσική, είτε ζωγραφική έτσι πέρασε στην σχολή κινηματογράφου όπου έχει συμμετέχει στη δημιουργία δέκα ταινιών μέχρι σήμερα μικρού μήκους μαζί με την Συχνότητα 13 που είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί.
Ο Αντώνης Γρηγοριάν γεννηθείς το 1996, σπουδάζει στο Τμήμα Κιν/φου Α.Π.Θ και έχει ασχοληθεί στην δημιουργία 3 ταινιών στα πλαίσια της σχολής έως τώρα. Ασχολείται, επίσης, με βίντεο που αφορούν το skate, με ένα πιο αυτοσχεδιαστικό τρόπο, τα οποία βρίσκονται στο Youtube (εξι0δυο). Πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια αποτελεί η «Συχνότητα 13».
7. Λιβελούλα – Γαβριήλ Αθανασίου (14’)
Δύο αδέρφια, ο Άκης και η Βίκη έχουν βρεθεί χωρίς χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα της κλινικής όπου η μητέρα τους κάνει χημειοθεραπείες. Αρχίζουν να βρίσκουν λεφτά με διάφορους αντισυμβατικούς τρόπους, μέχρι που έρχονται αντιμέτωποι με μια γιαγιά που θα τους αλλάξει τη ζωή.
Ο Γαβριήλ Αθανασίου γεννήθηκε στη Ξάνθη, όπου και άρχισε να γυρίζει μικρές ταινίες από την ηλικία των 15. Το 2014 βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νάουσας, με την ταινία του «Το Τριαντάφυλλο». Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο τμήμα Κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ και παράλληλα τρέχει την ομάδα παραγωγής του “Film Lemon”.
8. Trip – Άρης Δεληγιαννίδης (14’)
Ο Τριπ έχει ένα χόμπι. Να ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού, από τυχαία, διερχόμενα αμάξια και να μαθαίνει για τη ζωή και τα προβλήματά τους. Οι εμπειρίες του δεν αλλάζουν μόνο τη δική του ζωή.
Ο Άρης Δεληγιαννίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική καθώς και Κινηματογράφο στο ΑΠΘ. Σκηνοθέτησε 3, έγραψε σενάρια για 5 και έκανε μοντάζ σε 7 μικρού μήκους ταινίες με φεστιβαλική πορεία. Συγγράφει διηγήματα φαντασίας 3 εκ των οποίων έχουν εκδοθεί σε συλλογές. Φέτος εκδίδεται το πρώτο του προσωπικό βιβλίο με διηγήματα σκοτεινής φαντασίας.