Νέο αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup
O Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2017 | 21:56

Αντιμέτωπος με πιέσεις, από το σύνολο των δανειστών, για νέες μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων μετα το 2018 βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αποψινό Eurogroup.
Mετά το τέλος της συνεδρίασης o Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρότι παραδέχτηκε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς και στο δημοσιονομικό τομέα υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων, δεν έδωσε σαφή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Παράλληλα, υποστήριξε πως ο ΔΝΤ είναι πάντα ενεργό, παρότι δεν είναι επίσημα χρηματοδότης και όταν υπάρξει συμφωνία θα την πάει στο Δ.Σ. Το Ταμείο, συμπλήρωσε, είναι πολύ καθαρό στις θέσεις του. Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος. Βάλαμε στο τραπέζι κάποια μέτρα για το χρέος και κάποια που θα τα δούμε στο τέλος του προγράμματος και έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ότι πρέπει.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Είχαμε καλή συζήτηση που μας επιτρέπει να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Παραμένει στόχος να κλείσει η αξιολόγηση, σημείωσε και αυτό απαιτεί μια παγκόσμια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό μονοπάτι και τη μεσοπρόθεσμη πορεία.
«Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει πίσω», υπογράμμισε o Πιέρ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να χτίσει η Ελλάδα στην καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική πορεία.
Πάρθηκαν οι νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικά για την μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και την βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν. Σύμφωνα με το DSA θα μειωθεί περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος με ορίζοντα το 2060 και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.
Βελτιώνουμε τις συνθήκες σε ότι αφορά το χρέος και αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό είναι σημαντική η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Όπως είπε ελπίζει να γυρίσουν πολύ σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μπορούμε να το κάνουμε αν όλοι κάνουν την κατάλληλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολύ μακριά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, διεμήνυσε, εν τω μεταξυ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει. Επανέλαβε, ότι το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα.Το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%