E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το «forest bathing» που έγινε δημοφιλές το 2025

Ταξίδια 31.01.2025
Η έρευνα που αποκαλύπτει τις νέες τάσεις

Το απροσδόκητο ρίσκο στο κομμωτήριο που συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Body+Mind 31.01.2025
Μια φαινομενικά ακίνδυνη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπάνιο αλλά σοβαρό πρόβλημα

7 υπέροχα σετ μακιγιάζ για να κάνεις δώρο χωρίς να ξεφύγεις από το budget σου

Body+Mind 31.01.2025
Έχουν ό,τι χρειάζεται για ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ!

5 νέες γαστρονομικές και όχι μόνο αφίξεις στο κέντρο της Αθήνας

Eat + Drink 31.01.2025
Μάθαμε τις νέες αφίξεις και σου τις παρουσιάζουμε!

Τι είναι τα μανικιούρ με μαγνήτη που ψάχνουν όλες στο Google

Style Χτες
Οι περισσότερες λατρεύουν αυτή την τάση γιατί είναι γρήγορη και εντυπωσιακή

Το αμαρτωλό χωριό της Ελλάδας οπού οι άντρες ζούσαν με τη σύζυγο και την ερωμένη μαζί

Ταξίδια Προχτές
Η ιστορία μιας μικρής κοινωνίας που έζησε στα όρια της ανεκτικότητας προς το δίκαιο των ανθρώπων

Έτρωγαν χοτ ντογκ στην αρχαία Ρώμη;

Food Προχτές
Η ιστορία του πιο διάσημου σάντουιτς

Οι 2 απλές καθημερινές συνήθειες που βοηθάνε τον εγκέφαλό μας να παραμένει υγιής

Body+Mind Προχτές
Πολλοί τις αγνοούν, αλλά είναι σημαντικές!