E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tι προκαλεί η έλλειψη ύπνου στον οργανισμό μας

Body+Mind 06.03.2025
Νέα έρευνα φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα

Νηστίσιμα soft cookies πορτοκαλιού που λιώνουν στο στόμα

Food 06.03.2025
Ό,τι πρέπει για κάθε στιγμή της ημέρας

Τα «βρώμικα» sneakers της Bella Hadid είναι η τοπ τάση της σεζόν

Style 06.03.2025
Η νέα τάση που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα λεκιασμένα παπούτσια!

Πώς τα εσπεριδοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Food 06.03.2025
Ο φυσικός σας σύμμαχος στην πρόληψη ασθενειών

Κωνσταντινούπολη: Ταξίδι στην Πόλη των πόλεων ‑ Ένας οδηγός

Ταξίδια 06.03.2025
Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τη μαγεία της Πόλης

Το φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

Living 06.03.2025
Το δέντρο της ευημερίας

Τα πιο ιδιαίτερα ανατολίτικα αρώματα που θα κάνουν όλα τα βλέμματα να γυρίσουν στο πέρασμά σου

Body+Mind 06.03.2025
Πολυτελή και εκλεπτυσμένα, δε γίνεται να μην έχεις τουλάχιστον ένα ανατολίτικο άρωμα στη συλλογή σου!

Τι να κάνεις αν οι φίλοι σου έρχονται πάντα αργοπορημένοι στα ραντεβού σας

Σχέσεις Χτες
Αν δεν αντέχεις άλλο την αργοπορία, μάθε πώς θα την αντιμετωπίσεις!

Tα sneakers που έχουν απογειωθεί στα trends

Style Χτες
Μήπως τα έχει πάρει το μάτι σου;

Κρύωμα ή αλλεργία: Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά

Body+Mind Χτες
Τελικά αρρώστησες ή σε «έπιασε» η άνοιξη;

Η πόλη που μετατράπηκε σε παράδεισο γαστρονομίας και των ποτών ‑ Πού βρίσκεται

Ταξίδια Χτες
Η πόλη που συνδυάζει γαστρονομία, πολιτισμό και μοναδικές φυσικές ομορφιές