E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το περιβόητο ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα κι αμάξια που όλοι λατρεύουν

Ταξίδια 14.11.2024
Αυτό το πανέμορφο χωριό θέλουν όλοι να επισκεφτούν

Το τέλειο δώρο: Τα beauty brands κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους advent calendars

Body+Mind 14.11.2024
Τα αγαπημένα beauty brands υποδέχονται τη γιορτινή σεζόν με τη νέα γενιά advent calendars, γεμάτα λαμπερά προϊόντα και πολυτελή εκπλήξεις

Η ελληνική σούπα που θεωρείται από τις καλύτερες του κόσμου

Food 14.11.2024
Η ελληνική σούπα που βρίσκεται στη 3η θέση παγκοσμίως

Από ποιο αυτί ακούμε καλύτερα και γιατί 

Body+Mind 14.11.2024
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα τριών πειραμάτων

5 συνήθειες που προσθέτουν βάρος και δεν το καταλαβαίνουμε

Body+Mind Χτες
Ο εχθρός μας στη μάχη με τη ζυγαριά

Σε πονάει το στομάχι; Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές ερεθίζουν το στομάχι μας

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink Χτες
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

Το απόλυτο χρώμα της χρονιάς στα νύχια είναι μια απόχρωση για τολμηρές

Style Χτες
Τα πράσινα νύχια είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις για το 2024, φέρνοντας τη φύση και τη φρεσκάδα στο προσκήνιο

Γιατί τα μαλλιά σου είναι θαμπά αυτή την περίοδο

Body+Mind Χτες
Μήπως το έχεις προσέξει;

Οι κορυφαίες τάσεις στα χριστουγεννιάτικα δέντρα για φέτος: Τι είναι στη μόδα;

Σπίτι Χτες
Από κλασικά και ρουστίκ στυλ μέχρι μοντέρνες πινελιές, ας δούμε τι είναι στη μόδα αυτή τη χρονιά.

Ροζ ρύζι: Αυτή είναι η τροφή του μέλλοντος σύμφωνα με επιστήμονες

Food Χτες
Υβριδικό ρύζι: Η βιοτεχνολογία φέρνει νέες λύσεις για το μέλλον της διατροφής

Τρεις τρόποι για να έχετε πιο λευκά δόντια

Body+Mind Προχτές
Τα λευκά δόντια θέλουν ασχολία