Ζώα που σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν πια
Απογοητευτικά τα στοχεία από την κλιματική αλλαγή
Δημοσίευση 4/2/2017 | 00:12
Οι επιστήμονες τα τελευταία 20 χρόνια προειδοποιούν τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, ότι πρέπει να επέμβουν με άμεσες αλλαγές για να σταματήσει η διαφαινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μερικά από τα σημάδια του τι ακολουθεί.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες οριοθετούν την καταστροφή στο πολύ άμεσο διάστημα. Τα αρακάτω είδη που ακολουθούν θα είναι τα πρώτα θύματά της. Σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν και μια σειρά αλλαγών σε χλωρίδα και πανίδα θα αρχίζουν να εμφανίζονται.
Ο Βόρειος φασκωλόμυς με το τριχωτό ράμφος
Το μαρσιποφόρο της Αυστραλίας μετρά σήμερα μόλις 100 άτομα τα οποία επιβιώνουν σε μια μικρή, προστατευόμενη περιοχή στην πολιτεία Κουίνσλαντ στο βορειοανατολικό άκρο της ηπείρου.
Η γαζέλα ντάμα
Ο πληθυσμός αυτού του είδους αντιλόπης έχει μειωθεί κατά 80% εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού και της καταστροφής των βιοτόπων. Μόλις 100 άτομα του είδους έχουν απομείνει στη βόρεια Αφρική.
Η Βακτριανή καμήλα
Η βακτριανή καμήλα της ερήμου Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα και την νοτιοδυτική Μογγολία), ξεχωρίζει εύκολα από την συγγενική αραβική, από την παρουσία δύο ύβων στην ράχη της. Αν και η καμήλα αυτή κατόρθωσε να επιζήσει επί 45 χρόνια από τις πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή της Γκασούν Γκόμπι της Κίνας, ίσως να μην καταφέρει πλέον να αντέξει στις τωρινές πιέσεις (κυνήγι, βιομηχανική ανάπτυξη και γενετική ανάμειξη με τις εξημερωμένες καμήλες). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Προστασίας της Άγριας Καμήλας που εδρεύει στην Βρετανία,Τζον Χέιρ, περίπου 650 τέτοιες καμήλες ζουν στην Κίνα και 350 στην Μογγολία.
Η νυχτερίδα των Σεϋχελλών
Το ενδημικό αυτό πτηνό ζεί στον Ινδικό Ωκεανό βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόνο δύο φωλιές έχουν απομείνει, και οι δύο στις σπηλιές των νησιών Σιλουέτ. Η νυχτερίδα των Σεϋχελλών σήμερα αριθμεί μόνο 50-100 άτομα.
O δίχρωμος ταμαρίνος
Απαντάται μόνο σε μια περιορισμένη έκταση 40-50 xιλιομέτρων στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας. Η αποψίλωση του τροπικού δάσους στο οπόιο ζεί και η διαμάχη με τον γείτονα και συγγενή του, τον ταμαρίνο μίδα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή του.