E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η άγνωστη ιστορία της Θεοπούλας στα χρόνια της Κατοχής

Η αγαπημένη ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου και τα δύσκολά χρόνια στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας

Δημοσίευση 2/2/2017 | 00:07

Η άγνωστη ιστορία της Θεοπούλας στα χρόνια της Κατοχής

Η Έφη Παπαθεοδώρου είναι μια πολύ αγαπητή ηθοποιός απ’ όλες τις ηλικίες. Έγινε γνωστή από τον ρόλο της Θεοπούλας στην δημοφιλή σειρά «Στο Πάρα 5», που έγραψε ο Γιώργος Καπουτζίδης. Εκεί κέρδισε τις εντυπώσεις παίζοντας μια ανέμελη και ημίτρελη ηλικιωμένη, που άφηνε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα. Όμως εκτός από την ιστορία της στην υποκριτική, η Έφη Παπαθεοδώρου, έχει και μια άλλη, διαφορετική και άγνωστη ιστορία, που γυρνάει πίσω στα χρόνια της Κατοχής.

Γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας το 1938. Ήταν η δεύτερη κόρη του γιατρού, Θάνου Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατά την περίοδο της εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο αντάρτικο του ΕΛΑΣ. Η οικογένεια της Έφης Παπαθεοδώρου αναγκάστηκε να ζήσει κυνηγημένη και κρυμμένη στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, περνώντας πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ήταν 5-6 ετών.

Σε αυτές τις περιοχές, η ηθοποιός γνώρισε δυσκολίες και κακουχίες. Παρόλο όμως που ήταν μικρή, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Εκείνη την περίοδο, γνώρισε και πολλές οικογένειες Εβραίων, που διέφυγαν από το Αγρίνιο με την βοήθεια του ΕΑΜ.

Όμως η περιπέτεια της οικογένειάς της δεν τελείωσε με το τέλος της Κατοχής. Γιατί και μετά το 1945, στα χρόνια του Εμφυλίου αλλά και αργότερα, η οικογένειά της διώχθηκε, λόγω της αριστερής δράσης του πατέρα της. Βέβαια, η Έφη Παπαθεοδώρου κατάφερε να σπουδάσει υποκριτική και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.

Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, η Έφη Παπαθεοδώρου συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η συλλογή και αρχειοθέτηση οπτικοακουστικών μαρτυριών για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, καθώς και η διατήρηση και διάδοση πληροφοριών για την πιο καταστροφική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα μέτρησε απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και στις υποδομές της. Απώτερος στόχος επίσης είναι να αναζητηθούν τα αίτια και οι παράμετροι που καθόρισαν εκείνη την εποχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ενεργό κομμάτι της συλλογικής μνήμης.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται απο το υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft («Ιδρυμα Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον») και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στην αυριανή εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας Michael Roth.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή