Θάνατοι από υπερκόπωση λόγω εργασίας
Στην Ιαπωνία οι πολλές ώρες εργασίας οδήγησαν στο θάνατο 200 εργαζόμενους
Δημοσίευση 6/2/2017 | 00:04
Στην Ιαπωνία η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι δείκτες οικονομίας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, το ίδιο και οι αμοιβές των εργαζομένων. Και όμως σε μια τέτοια χώρα με τέτοιους δείκτες, κάθε χρόνο πεθαίνουν 200 εργαζόμενοι από κούραση λόγω υπερβολικής εργασίας.
Οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα «καρόσι» σε αυτό το φαινόμενο, όπου υγιείς εργαζόμενοι, λόγω των υπερωριών που κάνουν οδηγούνται στη πλήρη κατάρρευση. Για να καταλάβετε το μέγεθος των υπερωριών, ο μέσος όρος είναι οι 150 ώρες το μήνα. Οι επιστήμονες λένε ότι 100 ώρες το μήνα μπορούν να είναι μοιραίες για τον οργανισμό μας.
Αίσθηση προκάλεσε πέρυσι στην Ιαπωνία η αυτοκτονία της νεαρής Ματσούρι Τακαχάσι, η οποία δούλευε δοκιμαστικά στη μεγάλη διαφημιστική εταιρία Ντεντσού, πασίγνωστη για τους εξωφρενικούς ρυθμούς εργασίας. Σε ένα μήνυμα που είχε στείλει στη μητέρα της, η Ματσούρι ομολογούσε ότι αναγκάσθηκε να δουλέψει υπερωρίες 150 ώρες τον μήνα! Ενώ την τελευταία εβδομάδα της ζωής της κατάφερε να κοιμηθεί στον ξενώνα της εταιρίας μόνο 12 ώρες. Μία νύχτα, μην αντέχοντας άλλο, σε κατάσταση αλλοφροσύνης βούτηξε στο κενό από τα γραφεία της εταιρίας. Το δικαστήριο του Τόκιο αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση «καρόσι».
Το «καρόσι» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα. Όρισε ανώτατο όριο για υπερωριακή απασχόληση τις 60 ώρες, με εξαίρεση 100 ώρες τους μήνες που υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην παραγωγή. Τα μέτρα προβλέπουν ανάπαυση 11 ωρών από την ώρα που ο εργαζόμενος θα φύγει από την δουλειά του έως την επομένη που θα πάει ξανά. Μέχρι σήμερα, ένας εργαζόμενος που παρέμενε έως τις 11 το βράδυ στο γραφείο του ήταν υποχρεωμένος την επομένη ημέρα, στις 8 το πρωί, να πιάσει πάλι δουλειά. Με το νέο μέτρο, θα έχει την ευκαιρία να ξεκουρασθεί για 11 ώρες.
Ένας θάνατος από καρδιακή προσβολή θεωρείται περίπτωση «καρόσι», εάν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει υπερωριακά πάνω από 100 ώρες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, μία αυτοκτονία ενδέχεται να είναι «καρόσι» εάν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει υπερωριακά πάνω από 160 ώρες το μήνα ή 100 ώρες για τρεις συνεχόμενους μήνες. Την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός ότι η εταιρία Ντεντσού προσπάθησε να διαγράψει τα «απελπισμένα» μηνύματα που έστελνε η Ματσούρι από τον υπολογιστή της στην εταιρία.