1 in 2: έκθεση των Φιόνας Μουζακίτη και Γιώργου Βλασσόπουλου
Δημοσίευση 9/3/2017 | 01:31
http://www.hau.gr/culture
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, 20:00
Δευτέρα–Παρασκευή: 12:00–21:00, Σάββατο: 10:30–14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση της Φιόνας Μουζακίτη και του Γιώργου Βλασσόπουλου με τίτλο «1 in 2».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στις 20:00, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1 Απριλίου 2017.
Η ομαδική έκθεση «1 in 2» εξετάζει μέσα από το εικαστικό πρίσμα τη δυιστική φύση των ιδεών και των συναισθημάτων. Τον κορμό της έκθεσης απαρτίζουν δυο παρουσιάσεις με επιτοίχια έργα και προβολή βίντεο.
Η Φιόνα Μουζακίτη και ο Γιώργος Βλασσόπουλος προσεγγίζουν και αναλύουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της δυαδικότητας και, μαζί, συγκροτούν μια βαθύτερη ερμηνεία του νοητού κόσμου. Η δημιουργική δραστηριότητα -επιστημονική ή καλλιτεχνική- έχει κοινό βασικό χαρακτηριστικό τη μίξη δύο διαφορετικών πλαισίων αναφοράς. Έτσι η δυαδικότητα μπορεί να είναι η απαρχή, η διαφορά δυναμικού που δίνει ενέργεια στην εικόνα και κατά συνέπεια σε αυτή την παρουσίαση. Η ενότητα των έργων της Φιόνας Μουζακίτη εμπνέεται από την αντίθεση άντρας–γυναίκα. Απέναντι στην συνεχή ροή του φυσικού κόσμου, που αποδίδεται από τη σχεδίαση και τη χρωματική κλίμακα του χώρου των έργων, το ανθρώπινο δίδυμο άντρας–γυναίκα είναι στατικό και εσωστρεφές. Το ζευγάρι δηλώνει την διχοτόμηση, το παρόν αποδομείται και απομένει δισυπόστατη η φύση του χρόνου, το παρελθόν και το μέλλον που ανάγονται σε νοσταλγία και προσμονή.
Τα ζωγραφικά έργα αποτελούν ένα άτυπο τρίπτυχο μεγάλων διαστάσεων και είναι λάδι σε καμβά. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από τυπωμένες μονοτυπίες σε χαρτί.
Η ενότητα του Γιώργου Βλασσόπουλου αντιλαμβάνεται τη δυαδικότητα σαν εξελικτικό κοινωνικό φαινόμενο. Τα έργα σκιαγραφούν τους συμβολισμούς που υφαίνονται στην αλληλουχία άτομο-άτομο, δηλαδή στην πρωταρχική ομάδα, το θεμέλιο της συνείδησης και της κοινωνικής ζωής. Σε αυτή την ενότητα των έργων ανάγεται σε αυτόνομο σύστημα που διατρέχει τις εικόνες τόσο σε επίπεδο αφήγησης όσο και στο ρυθμό, έξω από τον χώρο και τον χρόνο. Τα έργα ξεκίνησαν από προσχέδια, έγιναν εικόνες μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, και είναι μικτές τεχνικές με υδατοδυαλιτά χρώματα, υψιτυπικά και διατυπικά τυπώματα.