E-Daily

Πάσχα στην πόλη του Τσέρνομπιλ

Οι κάτοικοι που γύρισαν παρά τις προειδοποιήσεις

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

13/3/2017 | 10:45

Ήταν μέχρι πρόσφατα χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα.

Το 1986 περίπου 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χωριά και πόλεις ερήμωσαν.

Τα επίσημα θύματα της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο ήταν 31. Όμως υπολογίζεται πως από την έκρηξη μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 25.000 στρατιώτες και πολίτες έχουν πεθάνει αφού βρέθηκαν στον σταθμό για εργασίες αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περίπου 6 εκατομμύρια, ζουν ακόμα, 30 χρόνια μετά, σε μολυσμένες ζώνες.

Στην πόλη του Τσερνομπιλ και στην Πριπυατ αλλά και σε μικρότερες πόλεις και χωριά πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν.

Στην ορθόδοξη εκκλησία του Τσερνομπιλ μαζεύεται πλήθος ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που επέστρεψαν στη ζώνη χωρίς άδεια, και εργαζόμενοι από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο. Ο φωτογράφος Arkadiusz Podniesiński βρέθηκε το 2016 εκεί για να καταγράψει τις άγιες μέρες των Ουκρανών που επέστρεψαν.

Απέναντι από το τέμπλο, πολλές εικόνες και δεκάδες αναμμένα κεριά. Οι ώρες περνούν με λειτουργίες, ευαγγέλια, τραγούδια και ύμνους για την Ανάσταση του Χριστού. Μετά την λειτουργία, εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται γύρω από την εκκλησία, με αναμμένα κεριά στα πόδια και δεκάδες καλάθια γεμάτα ψωμί, κρασί και αυγά τους. Όλοι περιμένουν να πάρουν την ευλογία.

Η εκκλησία αυτή είναι η μοναδική που ανοίγει για τους πιστούς μιας και το μέρος είναι εγκαταλελειμμένο και στην απαγορευμένη ζώνη. 

Φωτογραφίες/Πληροφορίες: Podniesinski