Paratoxic Paradoxes
Μια «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
Δημοσίευση 15/3/2017 | 00:16
Εγκαίνια: 22 Μαρτίου, στις 20.00
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 – 18:00
Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 – 22:00
Κανονικό: €8
Μειωμένο: €4
Είναι η σχέση με τον κόσμο το πλέον αμφιλεγόμενο, δύστροπο και ημιτελές έργο της ανθρωπότητας;
Η μακριά ιστορία ιδεών, επιστημών, τεχνών, πολιτικών, φιλοσοφικού λόγου και παγκόσμιων γεγονότων μοιάζει να επιβεβαιώνει τόσο την ταραχώδη σχέση όσο και τα εκκρεμή στοιχεία της, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η αντίληψη του «πολιτικού» ως δεσμού ανάμεσα σε ανθρώπους και μόνο είναι ανεπαρκής, αφού όλα τα στοιχεία του κόσμου θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται στη διαμόρφωση οποιασδήποτε συμβίωσης.
Η έκθεση “Paratoxic Paradoxes” (Παρατοξικά Παράδοξα) παρουσιάζει νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image) τα οποία ερευνούν το παραπάνω ερώτημα μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο σημείο τομής τέχνης, πολιτικής, κοινωνικοοικονομικών αιτημάτων, παιδαγωγικής και ακτιβισμού, υπερβαίνοντας απλοϊκές ταξινομήσεις, μονοσήμαντες αναγνώσεις και παρωχημένες στρατηγικές.
Η έκθεση αποτελείται από μια «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως αυτή συγκροτήθηκε έπειτα από αναθέσεις της πολιτιστικής, μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας τέχνης Polyeco Contemporary Art Initiative, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Η έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και παρουσιάζεται με τα έργα της έκθεσης “Paratoxic Paradoxes” εντάσσεται, στο μέτρο που της αναλογεί, στην παγκόσμια κινητοποίηση καλλιτεχνών, θεωρητικών, επιστημόνων, ακτιβιστών, εκπροσώπων δημιουργικών πρωτοβουλιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι των περιβαλλοντικών κρίσεων όπως αυτές συνδέονται με κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής.
Λίγα λόγια για το PCAI:
Το PCAI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σκοπός του PCAI συνίσταται κυρίως στην ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και τη βιώσιμη διαχείριση του μέσω των Τεχνών, με βασικό σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Το PCAI είναι αγγελιοφόρος της πεποίθησης ότι ο πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία περιβαλλοντικής αφύπνισης και μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, όχι μέσω του φόβου και των ενοχών, άλλα αναδεικνύοντας πραγματικές ανησυχίες και επικοινωνώντας την επιστημονική γνώση μέσα από την λεπτότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Στην πράξη, η πρωτοβουλία προσπαθεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και επιστήμονες, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την δημιουργία μιας νέας γέφυρας μεταξύ ανθρώπων που εκπροσωπούν διαφορετικές επιστήμες και πολιτισμούς. Μέσα από συνέργιες δημιουργούνται έργα τέχνης αλλά και ζυμώσεις που ερευνούν το περιβάλλον και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του. Το PCAI δημιουργεί ουσιαστικό διάλογο και ευκαιρίες για πειραματισμό, παράγοντας αυθεντική έρευνα και δημιουργώντας νέα μοντέλα καλλιτεχνικής παραγωγής και επιστημονικής γνώσης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Sophia Al Maria, Korakrit Arunanondchai, Βασίλης Π. Καρούκ, Anja Kirschner, Eva Kotatkova, , Saskia Olde Wolbers, Εύα Παπαμαργαρίτη, Agnieszka Polska, Mika Rottenberg, Wu Tsang
Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου