E-Daily

H ρομαντική ιστορία της πανέμορφης Casa Bianca στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία ενός κτιρίου

16/3/2017 | 11:00

Περπατώντας στην Θεσσαλονίκη, θα δει κανείς πολλά νεοκλασικά κτίρια που λατρεύουν οι τουρίστες και οι κάτοικοι. Ένα εξ αυτών, η Casa Bianca, φιλοξενεί σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη, έχει πίσω της μια μεγάλη ιστορία αγάπης, ίσως τη πιο μεγάλη ερωτική ιστορία της πόλης, ανάμεσα στην Aline, την εβραιοπούλα κόρη του Dino Fernandez και τον Σπύρο Αλιμπέρτη, Έλληνα στρατιωτικό.

Γνωρίστηκαν τυχαία μέσα στο τραμ και ερωτεύτηκαν αμέσως ο ένας τον άλλο. Μια τέτοια σχέση όμως είχε πολλά προβλήματα, λόγω θρησκείας. Η σχέση των δυο νέων συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς η Aline ήταν Εβραία και ο Σπύρος Καθολικός.

Απόσπασμα από εφημερίδα της εποχής 

"...Η δεσποινίς Αλίν εξήλθε προχθές την πρωίαν εκ του εν τη συνοικία Ντεπώ πατρικού της μεγάρου επί τη προφάσει ότι, όπως συνήθως, θα μετέβαινεν εις φιλικήν γειτονικήν οικογένειαν. Αλλ΄αντί να μεταβή εις την εν λόγω φιλικήν οικογένειαν κατήλθεν εις την πλατείαν της Ελευθερίας όπου συνήντησε τον εκλεκτόν της καρδίας της ως είχον συμφωνήσει. Και το τρυφερόν ζεύγος ολοταχώς διηυθύνθη εις την αποβάθραν και επέβη του κατά την στιγμήν εκείνην αναχωρούντος δια Χαλκίδα ατμοπλοίου Γιαννουλάτου 'Ερυσσός'…".

Παρόλ'αυτά το 1914 το ζευγάρι κλέφτηκε, για να παντρευτεί λίγο αργότερα στην Αθήνα. Μάλιστα ο γάμος τους έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες αφού η συντηρητική κοινωνία του 1912 δεν δεχόταν έναν τέτοιο γάμο.

Στη συνέχεια όμως ο πατέρας της, Dino Fernandez, έδωσε την συγκατάθεση του και το ζεύγος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στο πατρικό σπίτι της Aline. 

Μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Casa Bianca επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και μετά τους Γερμανούς κατακτητές. Η Fernandez και ο Αλιμπέρτης έφυγαν για να κρυφτούν και ξαναγύρισαν στην Casa Bianca ζώντας αγαπημένοι μέχρι το θάνατο του Αλιμπέρτη το 1964. Εκείνη τον ακολούθησε σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Μετά τον θάνατο της Aline η Casa Bianca πε­ριέρχεται στην αδελφή της Nina Dervieux de Varez που ζούσε στο Παρίσι, η οποία πούλησε το κτίσμα. Το 1976 η Casa Bianca κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και το 1990, μετά από σειρά μελετών και εργασιών του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο τη διάσωση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου του, η Casa Bianca ξαναγεννήθηκε. Σήμερα εκεί υπάρχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης με τον κήπο με τις τριανταφυλλιές.