Στουρνάρας: Οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία
Καμπανάκι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση
Δημοσίευση 27/3/2017 | 22:41

Καμπανάκι από τον Γιάννη Στουρνάρα να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα, σε μια νέα αναπτυξιακή φάση» υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί η αβεβαιότητα που προκαλεί η ανοικτή αξιολόγηση και συνέπεια και επιμονή στη μεταρρυθμιστική ατζέντα .
« Για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος.Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι μονόδρομος για την χώρα.
Σημείωσε ειδικότερα πως οι « μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης έχουν καθυστερήσει σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας».
Ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε έμφαση επίσης στην ανάγκη άρσης των « εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης».
Επανέλαβε την εκτίμηση της ΤτΕ ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα βοηθήσουν ωστόσο όπως είπε «η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους απαιτεί την ανάληψη πρόσθετων μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων».
Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε και την θέση ότι « είναι συμβατή η βιωσιμότητα του χρέους με τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2020 σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ (από 3,5%), εάν συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».