Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει πού θα γίνει ληστεία
Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 25/6/2012 | 00:00
Μοιάζει βγαλμένο από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, όμως Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι απολύτως εφικτό. Συγκεκριμένα, μια ομάδα μαθηματικών κι άλλων επιστημόνων του πανεπιστημίου του Los Angeles (UCLA) ανέπτυξε ένα μαθηματικό-στατιστικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σε ποια σημεία θα χτυπήσουν οι κλέφτες!
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Journal on Mathematical Analysis» και χρησιμοποιεί ιστορικά δεδομένα από τις μέχρι τώρα κλοπές σε μία πόλη για να εντοπίσουν «καυτά σημεία» εγκληματικότητας. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι επιστήμονες αναζητούν τις γειτονιές που είναι πιθανότερο να συμβούν τα επόμενα κρούσματα κλοπών. Εάν αυτό το μαθηματικό μοντέλο δουλέψει, θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει την αστυνομία να οργανώσει καλύτερα τις μονάδες της.
Μέχρι σήμερα είχε εμπειρικά παρατηρηθεί ότι οι κλοπές κι άλλες μορφές παράνομων δραστηριοτήτων συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές στο χώρο και σε συγκεκριμένες περιόδους στο χρόνο. Η μαθηματική ανάλυση των δεδομένων επιχειρεί να βγάλει ακόμα πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, συνδυάζοντας τα δημογραφικά, οικονομικά, οικολογικά κ.ά. χαρακτηριστικά των γειτονιών μίας πόλης με τις κλοπές που έχουν ήδη γίνει.
Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι νέες κλοπές τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα είτε σε οικήματα που έχουν ήδη αποτελέσει στόχο των ληστών, είτε που γειτνιάζουν με σπίτια όπου έχουν γίνει ήδη κλοπές.
Έτσι προκύπτει ότι οι διαρρήκτες και οι λοιποί κακοποιοί θεωρούν πως ένας χώρος που έχει ήδη γίνει στόχος κλοπής (όπως και τα γειτονικά οικήματα), έχει είναι πιο ελκυστική επιλογή για άλλους κλέφτες. Όσο πιο πολλές κλοπές συμβαίνουν σε μία περιοχή, τόσο αυτή γίνεται πιο ελκυστική στα μάτια των κλεφτών. Αντιθέτως, αν σε μία γειτονιά ή ευρύτερη περιοχή, για κάποιο λόγο, δεν σημειωθούν απανωτές κλοπές, τότε η ελκυστικότητά της στα μάτια των επίδοξων κλεφτών μειώνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.