Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Μαΐου
Τι σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Μαΐου
Δημοσίευση 12/5/2017 | 00:29
1821 – Η μάχη στο Βαλτέτσι, η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης
Η νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι ήταν από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης καθώς άνοιξε τον δρόμο προς την άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821.
Τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου, οι Τούρκοι κινήθηκαν προς το Βαλτέτσι για να εμποδίσουν την βοήθεια προς τα στρατόπεδα Πιάνας και Χρυσοβιτσίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είδε τα σήματα καπνού ότι ο τουρκικός στρατός κατευθύνεται προς το Βαλτέτσι και με 800 άνδρες κατάφερε να καταλάβει το ύψωμα και να αναχαιτίσει τις τουρκικές δυνάμεις.
Η μάχη κράτησε συνολικά 23 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του ελληνικού αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος, όπως έγραψε στα Απομνημονεύματαά του, είπε στους στρατιώτες ότι η ημέρα αυτή πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος».
1930 – Ιδρύεται η Πυροσβεστική υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου
Το «Πυροσβεστικό Σώμα» είχε σχηματιστεί από τις 26 Απριλίου του 1926 και ήταν εντελώς ανεξάρτητο από το υπόλοιπο στράτευμα. Όμως αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στις μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούσαν εκείνη την εποχή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έθεσαν θέμα αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το 1929, ξεκίνησε η μελέτη οργάνωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και στις 12 Μαΐου του 1930, με το Νόμο 4661/1930 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος», ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πυροσβεστικό Σώμα που υπαγόταν στο υπουργείο Εξωτερικών από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Δυο χρόνια αργότερα ιδρύθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά ακολούθησαν και άλλες ελληνικές πόλεις.
1963 - Γεννήθηκε η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτης Φασούλας
Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1963 στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένας από τους σημαντικότερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Βλέπει τον κόσμο από τα 2.13μ. και ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους σέντερ της Εθνικής Ελλάδος, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987.
Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε για 12 χρόνια στον ΠΑΟΚ και για 6 χτον Ολυμπιακό, τερματίζοντας την πλούσια καριέρα του το 1999. Από την επόμενη χρονιά μ’εχρι και το 2006, εκλέγεται βουλευτής της Α’ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ και το 2007 θα εκλεγεί και Δήμαρχος Πειραιά. Στις 27 Αυγούστου του 2016 εντάχθηκε στο «Hall of Fame» της FIBA και έγινε ο δεύτερος Έλληνας που το καταφέρνει, μετά από τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη.
1992 – Πέθανε ο διάσημος ποιητής και στιχουργός, Νίκος Γκάτσος
Ο Νίκος Γκάτσος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για την ελληνική λογοτεχνία. Ήταν ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής και αν και είχε μόνο μια ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την ξακουστή «Αμοργό», θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1911 και πέθανε στις 12 Μαΐου του 1992, σε ηλικία 81 ετών. Ήταν στενός φίλος με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος χαρακτήρισε την «αμοργό» (που εκδόθηκε στην κατοχή), ως ένα «μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου, επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου».
Πολλοί στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Σταύρο Ξαρχάκο κ.α. με πολλά τραγούδια να παραμένουν διαχρονικά όπως τα «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» κ.α.
Πέθανε στην Αθήνα και τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) Αρκαδίας.