E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Έσπασε το φράγμα του 2021, πλησιάζουν τις 300.000 ψήφους – Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

5 πράγματα που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους

Ποτέ μια αρχική ιδέα δεν είναι και η καλύτερη…

Δημοσίευση 13/5/2017 | 01:01

5 πράγματα που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους

Τα παρακάτω αντικείμενα τα συναντάμε σχεδόν καθημερινά. Και ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η χρήση αλλά και η χρησιμότητά τους. Όμως και τα πέντε έχουν ένα περίεργο κοινό: αρχικά σχεδιάστηκαν για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που κατέληξαν να έχουν.

Η διαδρομή του καθενός προς την σημερινή του «αξία» είναι διαφορετική. Άλλα από σύμπτωση και άλλα από παρεξήγηση, έχασαν τον δρόμο τους. ¨η μάλλον πήραν έναν διαφορετικό...

1. Αεροπλάστ ή Bubble Wrap

Σχεδιάστηκε το 1957 από δυο μηχανικούς, τον Alfred Fielding and τον Marc Chavannes, και αρχικά προοριζόταν για 3D wallpaper (ταπετσαρία). Η ιδέα τους δεν πήγε πολύ καλά αλλά οι δημιουργοί του είχαν την τρελή ιδέα να χρησιμοποιηθεί ως περιτύλιγμα για την προστασία των εύθραυστων αντικειμένων. Το 1961 λοιπόν το έριξαν με αυτήν την χρησιμότητα στην αγορά και οι πρώτοι τους πελάτες ήταν η... IBM.

2. Φούρνος Μικροκυμάτων

Ο Percy Spencer to 1945 εργαζόταν σε μια εταιρεία που κατασκεύαζε όπλα, την Raytheon. Ήταν αυτοδίδακτος μηχανικός. Μια μέρα παρατήρησε πως τα ραδιοκύματα από ένα ενεργό ραντάρ έλιωσαν μια σοκολάτα που είχε στην τσέπη του. Παράτησε λοιπόν και την αρχική του έρευνα αλλά και την εταιρεία και σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τα ραδιοκύματα για οικιακή χρήση, δημιουργώντας σιγά σιγά τον φούρνο μικροκυμάτων.

3. Coca – Cola

O Αμερικανός φαρμακοποιός John Pemberton, αποφοίτησε στα 19 από την φαρμακευτική και επέδειξε αμέσως πρωτοποριακές ικανότητες. Κάποια στιγμή στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα πόσιμο υγρό για φαρμακευτικούς λόγους. Γύρισε όλα τα εξωτικά λιμάνια και τελικά κατέληξε στην συνταγή του. Χρησιμοποίησε τους καρπούς του δέντρου kola, πρόσθεσε ανθρακούχο νερό και χρησιμοποίησε φύλλα κόκας, του φυτού που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί η κοκαΐνη. Πρότεινε το φάρμακο σε στρατιώτες που έπαιρναν μορφίνη, ώστε να δράσει ως παυσίπονο και να βελτιώσει παράλληλα το νευρικό τους σύστημα. Κάποιοι είδαν τις δυνατότητες του και αγόρασαν τα δικαιώματα από τον Pemberton. Μέχρι το 1903 το ποτό είχε στα συστατικά του την κόκα. Από εκεί και πέρα, οι αγοραστές το αντικατέστησαν με μια πολύ εξαρτησιογόνα ουσία: την καφεΐνη.

4. Μαξιλάρι

Τα μαξιλάρια, είχαν μια εντελώς διαφορετική μορφή και χρησιμότητα όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην αρχαία Κίνα ξκαι στην Μεσοποταμία. Οι πλούσιοι έβαζαν κάτω από το κεφάλι τους σκληρά αντικείμενα κατά την διάρκεια του ύπνου τους, κυρίως για να κρατάνε μακριά τα έντομα. Φυσικά εκείνη την εποχή η δεισιδαιμονία δεν εξαίρεσε ούτε «τα σκληρά μαξιλάρια», αφού πολλοί πίστευαν ότι απομάκρυναν τους δαίμονες κατά την διάρκεια της νύχτας.

5. Gin

Το διάσημο ποτό, που πλέον είναι πολύ διαδεδομένο, αρχικά ξεκίνησε και αυτό ως φάρμακο. Ο Franciscus Sυlvius, δεν το εφηύρε αλλά βοήθησε στην διάδοσή του. Οι Άγγλοι στρατιώτες που βοήθησαν τις Κάτω Χώρες εναντίον τον Ισπανών, έπιναν ήδη μια άλλη συνταγή του πριν την μάχη για τους δώσει κουράγιο. Από εκεί προέρχεται και το παρατσούκλι «Ολλανδικό κουράγιο» που του δόθηκε. Τον 17ο αιώνα μπορούσες να το βρεις στα φαρμακεία για παθήσεις όπως λουμπάγκο, για ασθένειες των νεφρών του στομάχου, για αρθρίτιδα μέχρι και για πέτρες στην χολή. Όταν η κυβέρνηση της Αγγλίας επέβαλε μεγάλους φόρους σε όλα τα εισαγόμενα ποτά, οι Άγγλοι στράφηκαν στο Gin το οποίο σιγά σιγά μετέτρεψαν σε αλκοολούχο ποτό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ένας άντρας έφτιαξε μόνος του, ένα ολόκληρο δάσος

Περιβάλλον 07.10.2024
Η ιστορία του είναι ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, επιμονή και βαθιά αγάπη για το περιβάλλον.

Η 10χρονη Παλαιστίνια από τη Γάζα που μοιράζει συνταγές μαγειρική και πολλή έμπνευση

Stories 07.10.2024
«Προσπαθώ να ξεφύγω από την αγωνία του πολέμου, να φέρω χαρά στον εαυτό μου, να κάνω εμένα και τους άλλους ευτυχισμένους και να ξεπλύνω τη θλίψη»

Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για το HMS TROOPER που εντοπίστηκε σε βάθος 253 μέτρων

Μεγάλοι ζωγράφοι που πέθαναν «στην ψάθα»

Πρόσωπα Χτες
Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν τη ζωή τους σε συνθήκες φτώχειας και αφάνειας

Πως το TikTok έφτασε να έχει έσοδα 10 δισ. δολάρια

Stories Χτες
Κατάφερε να γίνει η πρώτη εφαρμογή, που δεν είναι παιχνίδι, που έφτασε αυτό το ποσό

Ποιοι είναι οι Μπεκτασήδες, το αιρετικό μουσουλμανικό τάγμα της Αλβανίας

Stories Χτες
Τι είναι το νέο κρατίδιο που δημιουργείται στην καρδιά των Τυράννων

Τα χόμπι του Χίτλερ και άλλων δικτατόρων

Stories Χτες
Μεταξύ πολέμων και βασανιστηρίων έκλεβαν χρόνο για τα ιδιαίτερα χόμπι τους

H ιστορία της συμμορίας των παππούδων στην Ιταλία

Stories Χτες
Προφανώς, κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ.

5 πασίγνωστες εταιρίες με κρυφά μηνύματα στο logo τους

Stories Χτες
Κοίταξέ τα πιο προσεκτικά!

Η αναπάντεχη προέλευση του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης»

Ιστορικά Χτες
Γιατί ονομάστηκε έτσι