Ασκητική: 3ήμερο εκδηλώσεων με ελέυθερη είσοδο
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη
Δημοσίευση 16/5/2017 | 00:55
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ανά την οικουμένη με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του ασυμβίβαστου διανοητή Ν. Καζαντζάκη διοργανώνει 3 ήμερο εκδηλώσεων με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
α) 19 & 20 Μαϊου 2017 και ώρα 21:00 την θεατρική παράσταση «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Κ.Θ.Β.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1)
β) 24 Μαϊου 2017 και ώρα: 19:00 Ημερίδα με τίτλο: «Ο οικουμενικός Ν. Καζαντζάκης» σε συνδιοργάνωση με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο 2 (Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, 5ος όροφος)
Λίγα λόγια για την παράσταση:
«Ασκητική» (Salvatoresdei) του Νίκου Καζαντζάκη, μια παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη.
Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.
Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν «διάλογο» με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του «Ενός». Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.
Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του «διαλόγου» που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα «τελετουργικό δρώμενο» έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.
Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής, αλλά και της ζωής μας, στη «λιγόστιγμη» πορεία μας.
Αντρέας Κουτσουρέλης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος
Λίγα λόγια για την ημερίδα:
Στην ημερίδα με τίτλο: «Ο Οικουμενικός Ν. Καζαντζάκης» συμμετέχουν ειδικοί μελετητές του καζαντζακικού έργου που με τις διαθεματικές εισηγήσεις τους θα σκιαγραφήσουν τη ζωή και το έργο του ακαταμάχητου «θηρευτή της αυθεντικής ύπαρξης», Ν. Καζαντζάκη.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτειακών θεσμών. Επίσης θα προβληθεί ολιγόλεπτο αρχειακό υλικό και την εκδήλωση θα την πλαισιώσει κρητικό παραδοσιακό σχήμα.
Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη από το έτος της ίδρυσης της (Γενεύη 1988) έθεσε ως σκοπό ύπαρξης της, την ανάδειξη προβολή και προώθηση του συγγραφικού έργου του οικουμενικού μας συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη έκτοτε μια κοσμογονία εκδηλώσεων εντός και εκτός της Ελλάδας όπως σε συνέδρια, επιστημονικές μελέτες, εκδόσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μαθητικοί διαγωνισμοί, εκθέσεις αρχειακού – φωτογραφικού υλικού, θεατρικές παραστάσεις, θέσπιση ειδικών βραβείων, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, κατέδειξε τη διαχρονικότητα που εκπέμπει το ανθρωπιστικό μήνυμα του μεγάλου στοχαστή.