E-Daily

Μανώλης Γλέζος: Όταν κατέβασε μαζί με τον Σάντα τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη

Η ηρωική πράξη των δυο φοιτητών που «πλήγωσε» τους γερμανούς κατακτητές

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/5/2017 | 00:10

Η σημαία με την σβάστικα κυμάτιζε στην Ακρόπολη για περίπου έναν μήνα. Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν καταδέχονταν να κοιτάξουν προς το ιστορικό μνημείο, από υπερηφάνια και αγανάκτηση. Σχεδόν όλη η Ελλάδα βρισκόταν υπο γερμανική κατοχή και δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως το ναζιστικό σύμβολο, ένα σύμβολο μιας ακραίας ιδεολογίας επεκτατισμού, βρισκόταν δίπλα από το πιο αντιπροσωπευτικό σύμβολο της δημοκρατίας.

Ο Μανώλης Γλέζος, φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Λάκης Σάντας, φοιτήτης στην Νομική Σχολή της Αθήνας, ήταν δυο νέοι που το αίμα τους έβραζε. Από τότε που είδαν την σημαία του Χίτλερ στον ιστό της Ακρόπολης, η οργή έκανε το αίμα να βράζει ακόμα περισσότερο. Ήθελαν να δράσουν. Δεν μπορούσαν να κάθονται με στυαυρωμένα τα χέρια. Μια μέρα, ενώ βρίσκονταν στο Ζάππειο, τους ήρθε μια ιδέα. Ιδέα που δεν έμεινε στα λόγια. Να κατεβάσουν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Κάτι που θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο την ζωή τους.

Την επόμενη μέρα, πήγαν στην Εθνική βιβλιοθήκη και έψαξαν οτιδήποτε αφορούσε την Ακρόπολη, τον βράχο και τις σπηλιές του. Η διαδρομή που επέλεξαν ήταν εκείνη που περνούσε μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Στις 30 Μαΐου του 1941, τα πρωινά νέα δεν ήταν καθόλου καλά. Ολόκληρη η Κρήτη είχε πέσει και είχε περιέλθει στην κατοχή των Ναζί. Οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να καυχιούνται πως είχαν πλέον κατακτήσει ολόκληρη την Ελλάδα. Ο δυο φοιτητές δεν άντεχαν άλλο. Αποφάσισαν πως η καλύτερη τιμωρία των Γερμανών, θα ήταν να υποστούν αυτή την ταπείνωση την ημέρα που πήραν την Κρήτη. Ήθελαν να μετριάσουν την θριαμβολογία τους και γι’ αυτό, αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ.

Οι Γερμανοί ήταν απασχολημένοι με νεαρές Ελληνίδες που μεθοκοπούσαν και έκαναν παρέα με τους Γερμανούς. Οι δυο νεαροί ξέφυγαν εύκολα από το βλέμμα της φρουράς και μπήκαν στην σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου. Σύρθηκαν μέσα σιγά σιγά και έφτασαν λίγα μέτρα από τη σημαία. Δεν είδαν κανέναν τριγύρω. Με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν την τεραστίων διαστάσεων σημαία (4x2μ) και ξαναμπήκαν στην σπηλιά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Τα ξημερώματα οι ναζί αντιλήφθηκαν πως η σημαία λείπει. Επικράτησε πανικός, ανακρίσεις και εκτελέσεις. Στις 11 η ώρα το πρωί, η σημαία ανέβηκε ξανά. Η φρουρά εκτελέστηκε, οι Έλληνες αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους και οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, καταδικάστηκαν σε θάνατο, αν οι Γερμανοί βέβαια έβρισκαν ποιοι είναι.

Η πράξη αυτή θεωρείται η πρώτη πράξη αντίστασης, μια από τις πιο συμβολικές του αγώνα κατά των ναζιστών. Ήταν μια πράξη που ανέβασε στα ύψη το ηθικό των Ελλήνων, για τον ένοπλο αγώνα που ακολούθησε.

Ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη αρκετές φορές από τους Γερμανούς αλλά κατάφερε να αποδράσει. Ο Λάκης Σάντας που κατετάγη αργότερα στον ΕΛΑΣ, πέθανε το 2011 σε ηλικία 89 ετών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

90΄s: Παιδικά χρόνια τότε VS παιδικά χρόνια τώρα

Μπες στο Πλάνο 11.04.2025
Καρτούν, ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαρτζιλίκι την εποχή των 90s

Πώς μια φιλοζωική από τον Ασπρόπυργο έγινε viral σε όλο το Ίντερνετ

Focus On 05.04.2025
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Η πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Ηλία Μελέτη πόσα χρήματα είχες πάρει από τον πρώτο σου ρόλο;

Διλήμματα 04.04.2025
O αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Ozempic‑Μανία για αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Μπες στο Πλάνο 28.03.2025
Είναι πιο εύκολη η ζωή για πολύ όμορφες γυναίκες και όμορφους άνδρες;

Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips

Focus On 25.03.2025
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ρένια Λουιζίδου, τι έψαξες τελευταία στο διαδίκτυο;

Διλήμματα 19.03.2025
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Η σκληρή αλήθεια για τα τροχαία ατυχήματα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 14.03.2025
Οι κακοτεχνίες στους δρόμους και το κινητό που βρίσκεται μόνιμα στα χέρια μας

Βάσω Λασκαράκη, είσαι έτοιμη για μια επιστροφή στο Σόι Σου;

Διλήμματα 09.03.2025
H αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Τι βαθμό θα σου έβαζε η Δήμητρα Ματσούκα;

Μπες στο Πλάνο 07.03.2025
Τι δουλειά έχουν η Ματίνα Μανταρινάκη, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Κώστας Καραμανλής σε ένα βίντεο;

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Κατά βάθος κρύβω κι εγώ έναν σκύλο μέσα μου

Διλήμματα 21.02.2025
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Τσικνοπέμπτη: BBQ σαν επαγγελματίες... στο σπίτι!

Focus On 20.02.2025
Απογειώστε το BBQ με τις συμβουλές των ειδικών του ERGON Αγορά