Αποσύνθεση τροφίμων καρέ ‑ καρέ
Πως χαλάνε τα τρόφιμα
Δημοσίευση 17/6/2017 | 00:47
Όλοι έχουμε ανοίξει το ψυγείο και έχουμε κάποιο τρόφιμο σε αποσύνθεση. Αυτή την αποκρουστική εικόνα, που μπορεί να σου κόψει την όρεξη, πήραν οι ειδικοί και τη έκαναν βίντεο, για να εξηγήσουν τη διαδικασία αποσύνθεσης των τροφίμων.
Εντόπισαν τα βακτήρια και τους μύκητες που επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης. Ονομάζονται σαπρόφυτα και είναι οι κύριοι αποσυνθέτες όλων των νεκρών οργανικών ουσιών.
Είναι αερόβια ή μεταφέρονται στα τρόφιμα μέσω επαφής. Ορισμένα τρόφιμα έχουν μία απαλή, ξηρή επιφάνεια που αποτελεί φυσικό εμπόδιο για τα βακτήρια και τους μύκητες και τα ακέραια φρούτα δεν μπορούν να αποσυντεθούν αισθητά για αρκετές ημέρες, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν όμως η επιφάνεια του φρούτου έχει τραυματιστεί, τα μικρόβια εισέρχονται στο υγρό εσωτερικό του φρούτου. Η αποσύνθεση συνεπώς λαμβάνει χώρα γρήγορα.