Η Pop Up γκαλερί FreshEggs έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Από το Βερολίνο
Δημοσίευση 20/6/2017 | 00:08
Είσοδος ελεύθερη
Τα αστρονομικά ενοίκια σε πολλές μητροπολιτικές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής προκάλεσαν το φαινόμενο των Pop Up γκαλερί, δηλαδή της εγκατάστασης και παρουσίασης εκθέσεων τέχνης μέσα σε ετερόκλητους χώρους με εντελώς διαφορετικές αρχικές χρήσεις. Ό,τι ξεκίνησε ως ανάγκη για προσιτό χώρο πειραματισμού και παρουσίασης μη εμπορικών εκθέσεων, έγινε στη συνέχεια – καθώς οδεύουμε στο τέλος της δεκαετίας του 2010 – μία νέα μόδα.
Σήμερα, ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν – για να συμβαδίσουν με τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης και του design – το Ποπ Απ, τον εφήμερο χώρο παρουσίασης που εκφράζει τόσο τη σύγχρονη κινητικότητα (κεφαλαίου, πληθυσμών, κουλτούρας) όσο και τη μαεστρία των outsiders ή των off broadway να μπουν στο παιχνίδι και να βγουν κερδισμένοι.
Ο ιστορικός κινηματογράφος Τριανόν της Πατησίων φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Pop Up γκαλερί FreshEggs που για τρεις εβδομάδες μεταφέρει την έδρα της από το Βερολίνο στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο γκαλερίστας, συλλέκτης και εικαστικός Stephan Schroer παρουσιάζει τρεις εκθέσεις που απαρτίζουν έργα της συλλογής του, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο αθηναϊκό κοινό – ειδήμονες και μη – και καταργώντας έτσι τον ιδρυματισμό και τη σοβαροφάνεια, ασθένειες από τις οποίες πάσχει η ελληνική σκηνή της τέχνης.
Η πρώτη έκθεση με έργα της φωτογράφου Ilse Ruppert – «I Love Chaos» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 20.30 και διαρκεί έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου, αναφέρεται στην πανκ σκηνή του Βερολίνου της δεκαετίας του ’80. Η διχασμένη πόλη με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία κατέλαβε η γενιά «No future» έλκυσε ως παγκόσμιος μαγνήτης της μουσικής, κινηματογραφικής και εικαστικής αβαν γκαρντ τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της εποχής και ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα – κατόπι – ονόματα του χώρου όπως η Νίνα Χάγκεν, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Ντένις Χόπερ κ.α. Η έκθεση αποτελεί μία αντισυμβατική απεικόνιση της σκηνής του δυτικού και του ανατολικού Βερολίνου και φιλοδοξεί να θέσει το ερώτημα: Είναι στα αλήθεια η Αθήνα το Νέο Βερολίνο;
Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 20.30, παρουσιάζει σατυρικές, πολιτικές και ερωτικές εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων που με τη σειρά τους φωτίζουν την αισθητική και την καλλιέργεια της μεσαίας τάξης του Μεξικό που παρά τις οικονομικές αντιξοότητες συνεχίζει να στηρίζει την τέχνη σε μία από τις πιο δημιουργικές και προσιτές μορφές της όπως είναι η χαρακτική. Τα 100 έργα, τα οποία ο Στέφαν Σρερ απέκτησε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στο Μεξικό και θα παρουσιάσει στο Τριανόν, αποτελούν ένα μείγμα δυτικότροπου και ινδιάνικου εικαστικού ιδιώματος, χωρίς ωστόσο να πέφτουν στην παγίδα του φολκλόρ.
Η τρίτη έκθεση με τίτλο «Ο Μεγάλος Πόλεμος», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 20.30, αναφέρεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη γενιά εκείνη των Γερμανών καλλιτεχνών που αρχικά πίστεψαν στις σειρήνες της εθνικής ολοκλήρωσης μέσω ενός επιθετικού επεκτατισμού και συχνά άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Αυτή η γενιά, στη συνέχεια, θα καταστεί μαχητικός αντίπαλος του γερμανικού φασισμού και θα σηματοδοτήσει με την πρώτη Ντοκουμέντα μετά τον πόλεμο την αμετάκλητη στροφή του γερμανικού πνεύματος στις αξίες της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ενότητας. Για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά – εκτός μουσειακών παρουσιάσεων – έργα γιγάντων του 20ου αιώνα: Käthe Kollwitz , Georg Grosz, Otto Dix , Gerhard Marcks, Ernst Barlach κλπ. Η σημαντική αυτή έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει την υψηλή τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό, αλλά και να πυροδοτήσει μία συζήτηση σχετικά με τα αίτια που μετέτρεψαν την Ευρώπη σε ένα απέραντο σφαγείο μεταξύ 1914-18, αίτια, τα οποία – κατά πολλούς – παραμένουν ακόμα σε ύπνωση.
Η παρουσίαση των τριών συλλογών της βερολινέζικης γκαλερί FreshEggs αποτελεί την όγδοη, ένατη και δέκατη έκθεση της σειράς «Artist In Residence» που φιλοξενείται στο Τριανόν από την αρχή του έτους. Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του “Victoria Square Project” για τη documenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).
Ο συλλέκτης, γκαλερίστας και εικαστικός Stephan Schroer από το Σβερίν της ανατολικής Γερμανίας παρακολουθεί και συνδιαμορφώνει εδώ και σαράντα περίπου χρόνια τις εξελίξεις στην εικαστική σκηνή του Βερολίνου. Συνεχώς σε κίνηση μεταξύ χωρών κι ηπείρων, ο Σρερ ήρθε στην Αθήνα, μαγεύτηκε από αυτήν, κι αποζητά την επικοινωνία με το κοινό, αλλά και τη γνωριμία με την εγχώρια σκηνή της τέχνης. Ο Σρερ θα παρίσταται καθημερινά και θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού τις ώρες λειτουργίας του κινηματογράφου.
Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά, από τις 20.00-23.00, ενώ μόνο για τις ημέρες των εγκαινίων η προσέλευση γίνεται από τις 20.30 και μετά.
Ilse Ruppert: «I Love Chaos» / Η πανκ σκηνή του Βερολίνου τη δεκαετία του ’80:
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 20.30 παρουσία της Ίλζε Ρούπερτ και διαρκεί έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου.
«Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό» / Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα:
Η έκθεση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 20.30 και διαρκεί έως τις 28 Ιουνίου.
«Ο Μεγάλος Πόλεμος» / Χαρακτικά των Käthe Kollwitz, Georg Grosz, Otto Dix, Gerhard Marcks, Ernst Barlach και άλλων γιγάντων της γερμανικής νεωτερικότητας
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 20.30 και διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου.